Důchodců se inflace dotkla méně, tvrdí Skopeček. Podle Špidly je vláda nelidská

"Rozhodnutí bylo určitě potřebné. Já jsem ho přivítal," řekl o nálezu Ústavního soudu o valorizaci penzí Skopeček. "My jsme se dostali do zcela mimořádné situace, kdy jsme měli dvoucifernou inflaci," doplnil.

"Říká jednu jednoduchou věc. I při dodržení Ústavy můžete dělat nelidskou politiku," poznamenal k rozhodnutí Špidla. "Tato politika je opravdu tvrdá k důchodcům a Ústavní soud pouze konstatoval, že je to v rámci Ústavy," dodal.

"Konstatoval, že hospodářská škoda může být i charakteru nezvladatelných mandatorních výdajů," oponoval místopředseda Sněmovny. Řekl také, že během vládnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) se důchody zvedly pětkrát. "Jestli mluvíme o nelidské situaci, tak důchodců se opravdu nedotkla," uvedl.

[chooze:article;value:538886]

"Neplatí, že zdroje jsou. Nejsou," reagoval také na Špidlu Skopeček. "Musíme přijít s dalšími řešeními, aby byl penzijní systém udržitelný," pokračoval.

"Všechno to znamená, že se sníží relativně důchody oproti tomu, jak by to vypadalo doposud," sdělil Špidla. "Nejsou to důchody, které rozvrací veřejné finance. Veřejné finance zejména rozvrací politika na příjmové straně," dodal. Velkým zásahem bylo podle něj zrušení superhrubé mzdy.

"Pan kolega říká, že máme drasticky zvýšit daně," argumentoval Skopeček. "Ani tím bychom nikdy nedosáhli vyrovnaných čísel," míní.

[chooze:article;value:538770]

"Stabilita důchodového systému není odvozena jen od demografie," tvrdí Špidla. Důležitá je podle něj produktivita práce. Vše totiž může změnit umělá inteligence či digitalizace, myslí si. Podle Skopečka si ale přesto nemůžeme dovolit s důchodovým systémem nic nedělat.

Záznam celého pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.