Důchodová reforma i změny ve školství. Fiala představil vizi pro Česko

Premiér Petr Fiala vystoupil v úterý večer s vánočním projevem k národu. Ačkoliv o Vánocích obvykle prožíváme radost, letos to bylo jiné, zdůraznil v úvodu. Připomněl tak tragické události na filozofické fakultě z minulého čtvrtka.

"Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi. Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných, a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce," řekl ministerský předseda.

Zhodnotil i uplynulé roky. "Byla to náročná doba. Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci covid-19, dopadly na naši část Evropy přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu," konstatoval.

Vánoční čas ale podle Fialy přináší naději. "Lidé přes všechny tragédie věří, že síla dobra dokáže porazit zlo. Že po těžkých časech přijdou lepší chvíle," uvedl.

[chooze:article;value:534196]

​Těžké to bylo i pro vládu, tvrdí Fiala

Podle premiéra nebyly poslední léta jednoduchá pro lidi, ale ani pro vládu. Česko zasáhla energetická krize, migrační vlna a zejména pak vysoká inflace. "Snažili jsme se včas přijmout taková opatření, aby si se všemi těmi krizemi lidé i firmy dokázali poradit. Zároveň jsme se museli postarat o dostatek energií především pro zimní období," vyjmenoval.

"Mnohem těžší však bylo toto období pro vás. Pro občany naší země, kteří jste se najednou museli vyrovnávat s tím, že vám inflace bere hodně z vašich výdělků a úspor. Nebo s tím, že doma musíte šetřit s energiemi více, než jste byli zvyklí v minulosti," pokračoval.

"A především s tím, že žijeme ve světě, který je mnohem nepředvídatelnější, který nám bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí. Válečné konflikty, ale i tragédie, k níž došlo 21. prosince v Praze, nám to bolestně připomínají," připomněl šéf vlády.

[chooze:article;value:534011]

​Česko čeká několik změn

Ačkoliv poslední dva roky tak přinesly mnoho výzev, nyní je prý čas mluvit o naději. "O naději, že příští rok už bude mnohem lepší," řekl premiér.

Fiala vyjmenoval pět zásadních změn, které mají jeho prognóze pomoci. Jednou z nich je pokles inflace. "Jinými slovy příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst. Projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách," vysvětlil premiér.

Podle Fialy se podařilo dostat pod kontrolu zadlužování Česka. "V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod 3 procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého," uvedl.

[chooze:article;value:533465]

​Nezbytné změny se mají týkat i školství a zdravotní péče. Dokončit se má například důchodová reforma. V Česku se prý také plánují rekordní investice, a to hlavně do dopravní infrastruktury, bezpečnosti i energetiky. 

Posunout se má i digitalizace. "Náš stát musí být efektivní, neutápět se v byrokracii a těžkopádnosti, ale poskytovat občanům kvalitní služby a chránit je před vnějšími nebezpečími," vysvětlil.

Fiala popřál lidem klidný konec letošního roku. "Také hodně štěstí, zdraví, radosti a spokojenosti. Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději," uzavřel. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.