Důchodová reforma: Pozdější odchod do penze, ale ne pro všechny

V současnosti Češi odchází do důchodu v 65 letech, podle plánu Mariana Jurečky by se tato hranice měla posunout na 68 let. "Zvýšení věku odchodu do důchodu je nevyhnutelné. Ten věk byl nastaven v době, kdy lidé zhruba kolem 65 let umírali," prohlásil ekonom Petr Bartoň.

"V průběhu let se mění to, kdy lidé přicházejí na trh práce a prodlužuje se délka studia. To budeme muset reflektovat," řekl Jurečka. Ten v návrhu musí počítat s tím, že schvalovat ho bude až příští vláda. "U tak dlouhodobých a velkých záležitostí, jako je důchodová reforma, je vždy nutný konsenzus mezi opozicí a vládou, jelikož dnešní opozice může být příští vláda," uvedl politolog Milan Školník.

"V roce 2022 jsme viděli deficit důchodového systému ve výši zhruba 17 miliard korun, projekce na letošek mluví o 80 miliardách," shrnul hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Pavel Peterka. "Zvýšení věku odchodu do důchodu je jedna z možností, jak ten deficit budoucí důchodového systému řešit," zmínil poslanec Viktor Vojtko (STAN).

"Jakákoli důchodová reforma se nikde na světě, a tím pádem ani u nás, nedotkne současných důchodců. Ti mohou být klidní," ubezpečil ekonom Petr Bartoň. "Začne se to zvyšovat až po roce 2030, a to velmi pozvolně. Reálně se na hranici odchodu do penze v 68 letech dostaneme až v roce 2055," přiblížil sociolog Daniel Prokop.

Podle zjištění České televize by současní padesátníci mohli do důchodu odcházet v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na penzi v 67 letech a lidé, kterým je v současné době 34 a méně, pak v 68 letech. Vyplývá to z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí, který tento týden projednávala koaliční rada.

"Po roce 2030 začnou chodit do penze populačně silné ročníky. Abychom udrželi solidní důchody, tak o tom musíme debatovat. Do roku 2030 jsou jasně daná pravidla a nic se nezmění, je to dlouhodobé," uvedl pro ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:489502]

"SPD zásadně odmítá zvyšování věku odchodu do důchodu na 68 let. Byl by to nejvyšší věk odchodu do důchodu v Evropě," pronesl předseda SPD Tomio Okamura návrh. "Vláda místo toho, aby přišla s nějakou strategií, tak začíná zmatkovat a děsí lidi," míní poslanec Karel Havlíček (ANO).

"Je potřeba odlišit lidi, kteří pracují ve fyzicky náročných profesích. Ti lidé budou moci v případě náročných profesích jít dříve do důchodu, ten důchod jim nebude krácen," doplnil Jurečka. To, které profese budou považovány za náročné, a další parametry důchodové reformy chce ministerstvo zveřejnit již v březnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.