Důchodová reforma rozděluje koalici. Kamenem úrazu jsou náročné profese

Podle návrhu, na kterém by měla být vládní shoda, by do předčasného důchodu bez jeho krácení mohli lidé z náročných profesí pouze ze čtvrté, tedy nejrizikovější kategorie. Původní plány počítaly s tím, že bez krácení by se předčasné penze týkaly také zaměstnanců ve třetí skupině, kteří jsou vystaveni výrazné fyzické zátěži, chladu, teplu nebo vibracím.

Smůlu by tak měli mít například některé zdravotní sestry, skláři, slévači nebo svářeči. "Ta profese je hodně náročná, hlavně si myslím, že do budoucna zdravotně, co se týká výparů, co se týká toho světla, které působí na oči," říká svářeč Radek Kozela.

[chooze:article;value:576929]

​Zúžení ze zhruba 120 tisíc zaměstnanců na asi jen 15 tisíc osob kritizuje nejen opozice, ale i někteří koaliční poslanci. Je tak otázkou, zda kvůli změnám pro důchodovou reformu vůbec zvednou ruku.

"Zúžení profesí tak, jak bylo navrženo v Poslanecké sněmovně kolegy z TOP 09 a ODS, nepodporuji, jsem přesvědčen, že má zůstat tak, jak je navrženo – to znamená pro více než 100 tisíc lidí," domnívá se lidovecký poslanec Šimon Heller.

Nepřijatelné je to i pro odbory. Podle těch nelze po roce vyjednávání expertních skupin, odborářů a ministerstev z ničeho nic přijít s tak zásadními změnami. "Jestliže politici slibují zaměstnancům těžkých profesí 32 let náhradu za důchodové kategorie, tak toto skutečně dostalo pěkně na frak tímto návrhem," říká šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

[chooze:article;value:566794]

​"To, co nám vycházelo jako velmi rizikové, kde bylo nějaké statisticky významné riziko, tak byly opravdu ty profese čtvrté kategorie a u těch profesí třetí kategorie nenašli žádnou korelaci mezi vykonáváním profese a jakoukoliv nemocí, která by se objevovala dříve než v běžné populaci," poznamenal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) pozměňovací návrh vychází z koaliční dohody, debatu o možných změnách ale nevyloučil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.