Důchody od června porostou. Lidé ale dostanou méně, než se předpokládalo

Vláda ve středu projednávala další navýšení důchodů. Od června přidá každému důchodci 400 korun, kromě toho penze vzrostou o 2,3 procenta, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

​Průměrný důchod se tak od června zvýší o 750 korun. "Dostaneme se na hranici, která překročí 20 tisíc korun," doplnil Jurečka.

Pokud by se valorizovalo podle současných pravidel, byl by růst penzí zhruba o tisícovku vyšší. Vláda ale musela pravidla kvůli rostoucí inflaci změnit.

"Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun," upozornil ministr.

[chooze:article;value:489838]

Kromě starobních důchodů porostou od června i ty invalidní a pozůstalostní. Pokud někdo pobírá dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), navýšení o 400 korun se nepromítne do obou důchodů, ale pouze do jednoho.

"Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy, a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství," uvedl Jurečka.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému.

Navazovat na něj budou další opatření v rámci důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. "Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí," dodal Jurečka

Nejasnosti kolem důchodové reformy. Diskuze se vedou hlavně o věkové hranici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.