Moderní bydlení

Důchody od června porostou. Lidé ale dostanou méně, než se předpokládalo

Vláda ve středu projednávala další navýšení důchodů. Od června přidá každému důchodci 400 korun, kromě toho penze vzrostou o 2,3 procenta, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

​Průměrný důchod se tak od června zvýší o 750 korun. "Dostaneme se na hranici, která překročí 20 tisíc korun," doplnil Jurečka.

Pokud by se valorizovalo podle současných pravidel, byl by růst penzí zhruba o tisícovku vyšší. Vláda ale musela pravidla kvůli rostoucí inflaci změnit.

"Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun," upozornil ministr.

[chooze:article;value:489838]

Kromě starobních důchodů porostou od června i ty invalidní a pozůstalostní. Pokud někdo pobírá dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), navýšení o 400 korun se nepromítne do obou důchodů, ale pouze do jednoho.

"Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy, a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství," uvedl Jurečka.

K úpravě valorizačního schématu dojde novelou zákona o důchodovém pojištění. Změny mají být schváleny do 22. března. Mimořádné zvýšení důchodů se odvíjí od údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který měří index spotřebitelských cen a sleduje výši životních nákladů domácností důchodců. Změna valorizací je prvním krokem, který směřuje k posílení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému.

Navazovat na něj budou další opatření v rámci důchodové reformy, kterou vláda projednává v těchto měsících. "Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí," dodal Jurečka

Nejasnosti kolem důchodové reformy. Diskuze se vedou hlavně o věkové hranici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.