Důkazy odhalují plány Ruska. Ve hře může být i útok na státy NATO

Neonacistická polovojenská skupina Rusič požádala své členy, aby předložili zpravodajské informace o pohraničních a vojenských aktivitách v pobaltských státech, píše deník The Guardian. To vyvolalo obavy, zda krajně pravicová ruská skupina neplánuje na tyto země zaútočit.

Skupina údajně požádala na oficiálním účtu na sociální síti Telegram své členy, aby svému vedení zaslali podrobnosti týkající se hraničních přechodů a vojenských pohybů v Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Zároveň k anonymnímu předání informací měla vyzvat i tamní obyvatele. Příspěvek údajně vidělo přes 60 tisíc uživatelů.

Tyto pobaltské státy byly dříve součástí Sovětského svazu. Podle anonymního zdroje, který situaci objasnil pro deník The Guardian, jde o mimořádný krok. Ten by údajně mohl poukazovat na "rozčarování z Kremlu a frustraci z průběhu Putinovy války".

[chooze:article;value:478279]

​Otázkou údajně zůstává, do jaké míry má Putin nad takovými skupinami kontrolu. Jejich působení by totiž mohlo snadno vést k eskalaci konfliktu. V případě útoku na kterýkoliv z pobaltských států by došlo k přímému napadení státu NATO. Údajně je ale nepravděpodobné, že by byl Kreml do této akce přímo zapojen.

Skupina Rusič je úzce spjata s wagnerovci. Jak připomíná BBC, tato soukromá vojenská společnost, kterou založil Jevgenij Prigožin, blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, byla opakovaně obviňována z válečných zločinů a porušování lidských práv.

Organizace Rusič se má skládat z neonacistů, kteří se účastní války na Ukrajině už od roku 2014 a kteří se nechvalně proslavili svou brutalitou v Sýrii. Po únorové invazi údajně bojují po boku ruské armády v oblastech Donbasu, Charkova a Chersonu.

Opilý Putin blábolil na veřejnosti. Přiznal útoky na ukrajinskou infrastrukturu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.