Důležité léky mají v Česku výpadek. Některé už vůbec neseženete

Někteří pacienti mohou v současné době marně shánět léky, které nezbytně potřebují. Mezi nedostatkové patří Exacyl v balení 500MG TBL FLM 20, který se užívá u různých stavů spojených s chorobně vzniklým nebo zvýšeným krvácením, jako například poruchy regulace krevní srážlivosti. Tento lék, který je obtížně nahraditelný, nebude k sehnání do 15. října. Za nedostatek mohou výrobní důvody.

S obtížemi je k sehnání také přípravek Tisercin, balení 25MG TBL FLM 50. Na trhu se opět plně objeví po 20. září. Lék potřebují pacienti při léčbě akutních psychotických stavů spojených s pohybovým a psychickým neklidem a úzkostí. 

[chooze:article;value:572691]

Dalším hůře dostupným lékem je Isame, 300MG TBL NOB 100, který mohou pacienti marně shánět až do 7. 2. 2025. Přípravek, který slouží k léčbě vysokého krevního tlaku, není nahraditelný. Podle SÚKL mohou za výpadek obchodní důvody.

Další obtížně nahraditelný lék, který bude nedostupný až do 31. 3. 2025, je Clarinase Repetabs, 5MG/120MG TBL PRO 7. Pokud chtějí pacienti použít jiný lék s podobnými indikacemi s jiným složením léčivých látek, může ho doporučit jen lékař. Přípravek zmírňuje příznaky spojené se sezónní alergickou rýmou, jako jsou kýchání, výtok z nosu, pálení nosu nebo očí, doprovázené pocitem ucpaného nosu. Za případný nedostatek můžou výrobní důvody. 

Pro zvláštní léky už lidé nebudou muset ke specialistovi. Předepíše jim je i praktik (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.