Důležitým letadlům NATO hrozí, že se rozpadnou za letu. Létají na nich i Češi

Vadná drobná součástka ohrožuje flotilu jedněch z nejdůležitějších letadel ve výzbroji Severoatlantické aliance. Jde o stroje E-3 Sentry, známé pod zkratkou AWACS, tedy vzdušný výstražný a řídicí systém. V podstatě jde o velký létající radar, který na velkou vzdálenost zvládá nejen kontrolovat dění ve vzduchu i na zemi, ale také navádět zbraně, uvádí česká armáda.

Podle uniklé interní zprávy amerického letectva zveřejněné na facebooku dostali vojenští mechanici vadné závlačky, které spojují část ocasu letadla s trupem stroje. Každý kýl (neboli svislá ocasní plocha letadla) má čtyři tyto závlačky. "Pokud by jedna selhala, zbylé tři by nebyly schopné vydržet síly, které na kýl působí. A ten by se utrhl," cituje interní zprávu web Air Force Times, jemuž letectvo potvrdilo její pravost.

Selhání drobného dílku by tak mohlo mít katastrofické důsledky. Při utržení kýlu totiž může pilot úplně přijít o kontrolu nad letadlem.

[chooze:article;value:491650]

Závlačky, které byly menší, než měly být, a byly z nevhodného materiálu, měli američtí mechanici k dispozici přes dva roky. Letectvo je sice z opravárenských závodů už stáhlo, ale vzhledem k tomu, že se tyto díly mění při pravidelných prohlídkách, není jisté, kolik letadel s těmito vadnými závlačkami nyní létá.

Americké letectvo se k počtu ohrožených letadel odmítlo vyjádřit. Přiznalo ale, že některá letadla ve čtvrtek podstoupila potřebné kontroly.

[chooze:article;value:492943]

Tyto stroje ale neslouží jen v USA. Ve výzbroji je má také Francie a společnou letku má také NATO. Právě v této jednotce působí i čeští vojáci. Podle mluvčího NATO pro flotilu AWACS Christiana Bretta si je Aliance problému vědoma. "Americké letectvo o svém vyšetřování informovalo všechny provozovatele letounů E-3. Momentálně kontrolujeme i naše letouny," sdělil TN.cz. Potvrdil také, že jsou Češi součástí posádek letadel. 

Letouny E-3 v současné době pomáhají chránit hranice zemí NATO během války na Ukrajině, ale stráží bezpečí lidí na zemi i v míru, například během velkých událostí, jako jsou sportovní šampionáty nebo důležitá setkání světových státníků.

Ukrajina americké stíhačky zatím nedostane. Potřebuje těžkou techniku, řekl Biden:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.