Dusno na pražském magistrátu. Koalice se pře kvůli pravidlům pronájmu bytů

ODS versus Piráti. Koalice se na magistrátu pře o pravidla nájemního bydlení. Aby měl člověk nárok na městský byt, je v současné době posuzován podle takzvaného bodového systému, který prosadili Piráti.

"Důležité je, kolik má dětí, v jaké bytové nouzi je, jestli má nějaké zdravotní postižení. A za všechno dostane nějaké body. Pak vznikne seznam, kdo první ten byt má dostat," nastínila předsedkyně magistrátního výboru pro bydlení a bytovou výstavbu Magdalena Valdmanová (Piráti).

[chooze:article;value:510153]

Podle poslední analýzy Praha vlastní zhruba 7000 městských bytů. Dalších 23 tisíc pak spravují jednotlivé městské části. Koaliční ODS se současný bodový systém nelíbí, a tak přišla s novým návrhem. "Lidský osud a lidské životy nejde dát do bodů. Místo toho, aby to posuzovali někteří prominentní politici nebo například úředníci bytového odboru, tak aby to posuzovali odborníci, tedy sociální pracovníci," má jasno náměstkyně primátora pro bydlení a sociální oblast Alexandra Udženija (ODS).

A s navrhovatelkou nových pravidel souhlasí i opoziční hnutí ANO. "Obecní byt podle těch pirátských pravidel mohou dostat pouze bezdomovci a velké sociální případy, což samozřejmě zčásti je správně. Ale je nespravedlivé, že standardně pracující člověk, jako je třeba učitelka nebo hasič, případně mladé rodiny na ty obecní byty vůbec nedosáhnou," uvedl předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop.

"Úplně vypadl bodový systém, podle kterého se teď byty přidělují. Takže vůbec není jasné, podle jakého klíče by byly přidělovány nyní, což samozřejmě otevírá velký prostor pro korupci. Dále jsou pravidla velice nejasná, nesrozumitelná a potřebují ještě hodně dopracovat," dodala Valdmanová. Pražští radní by se měli změnami pravidel nájemního bydlení zabývat na svém dalším jednání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.