Dusno v Bulharsku. Zelenskyj se nepohodl s prezidentem Radevem

Volodymyr Zelenskyj se rozhodl, že dá Vladimiru Putinovi jasně najevo, že svět je na straně Ukrajiny. Během posledního půlroku navštívil řadu svých spojenců – byl například ve Spojených státech amerických, Polsku, Velké Británii, Vatikánu, Belgii, Finsku či Nizozemsku. Tento čtvrtek se Zelenskyj zastavil v Bulharsku, odkud pak cestoval do Prahy. 

V Sofii ukrajinského prezidenta čekalo mimo jiné jednání s prezidentem, který je označován jako proruský. Rumen Radev sice během schůzky odsoudil ruskou agresi, ale zároveň uvedl, že jde o "konflikt, který nemá vojenské řešení". Tato slova Zelenského rozhořčila a své pocity se nebál dát najevo, což zase překvapilo bulharskou hlavu státu. Podle webu Politico byl "bulharský prezident viditelně zaskočený".

"Nedej bože, aby vás potkala nějaká tragédie a vy byste měl být na mém místě," řekl ukrajinský lídr s "odměřeným pohrdáním". "A pokud vám lidé se sdílenými hodnotami nepomohou, co uděláte? Řekl byste 'Putine, prosím, vezmete si bulharské území'? Ne. Vy, jakožto skutečný prezident, jsem si jistý, že byste nepřipustil kompromis se svou nezávislostí. Je vaším právem nepodporovat pomoc Ukrajině. Ale opravdu bych si přál, abyste mi správně rozuměl,“ dodal. 

[chooze:article;value:512156]

​Takovou reakci Radev zřejmě nečekal a podle webu Politico kvůli tomu dokonce přítomné novináře nechal vykázat z místnosti v prezidentském paláci, kde se schůzka konala.

Zelenskyj také kritizoval Radeva za to, že invazi Moskvy popsal jako "konflikt" spíše než válku, a za vágní tvrzení, že válka se přelévá a "rozšiřuje svou prostorovou velikost".

Nepovedená schůzka s bulharským prezidentem ovšem Ukrajinu zřejmě nemusí tolik mrzet. Zelenskyj byl totiž na návštěvě Bulharska především proto, aby se setkal s administrativou nově zvoleného premiéra Nikolaje Denkova, která podporuje EU, NATO a vývoz zbraní na Ukrajinu, připomíná Politico. 

Vyjádřilo se i Rusko

K Zelenského návštěvě Bulharska se už vyjádřil i Kreml, který ji tvrdě zkritizoval. "Kyjevský režim dělá vše pro to, aby zatáhl co nejvíce zemí téměř přímo do tohoto konfliktu," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle webu Kyiv Post.

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání Zelenského s českým premiérem Petrem Fialou (ODS):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.