Důstojný důchod stojí miliony. Rady expertů, jak a kdy začít spořit na stáří

"Na důchod by se měl člověk začít připravovat už v okamžiku, kdy začne pracovat," poradil investiční specialista společnosti Sirius Finance Vojtěch Mejzlík. Nejdůležitější je podle něj mít doplňkové penzijní spoření. "Název může být matoucí, protože se jedná o investiční produkt, nikoliv spoření," dodal.

"Není tajemstvím, že stát dlouhodobě nebude schopen zajistit důchody na úrovni, jakou by si většina z nás přála," poznamenal Mejzlík. "Možností je už přímo investice do podílových fondů, ETF a jiných nástrojů," doplnil. Upozornil však, že je potřeba se v dané oblasti začít vzdělávat či si najít někoho, kdo to s nimi bude řešit, což je možné jen pro menší část populace.

Potřeba jsou miliony korun

Na důstojný důchod by si podle Mejzlíka měli lidé našetřit miliony korun. S tím souhlasí i ekonom Petr Studnička. "Pokud to má být nějaký důstojný důchod a jeho prožití, musí to být v řádech milionů," řekl TN.cz.

[chooze:article;value:491266]

Záleží také na tom, jestli si částku vybere člověk hned na začátku, nebo si bude přilepšovat ke státní penzi. "Je ale otázka, jak parametry důchodového systému a pilířů budou nastavené. Dnes totiž máme první a třetí pilíř, to znamená průběžný a případně důchodové připojištění, ale v dnešní době, když vidíme, jaká je inflace, která se vymyká standardu posledních 30 let, je jakákoli rada strašně drahá, protože všechny úspory jsou neuvěřitelným způsobem rychle znehodnocovány," varoval.

Je podle něj však potřeba počítat s tím, že jde o dlouhodobé spoření, například na 30 let. "Pokud jde o investiční podílový fond nebo důchodové pojištění, je třeba jít nejen do konzervativních fondů, ale i do těch s větší mírou rizika," uvedl.

Každý našetřený milion by měl znamenat tři až čtyři tisíce renty měsíčně. Pokud nehodláte nic přenechat svým potomkům a počítáte s tím, že v důchodu strávíte 20 let, dostávali byste za každý ušetřený milion pět až šest tisíc za měsíc.

Měsíčně se musí investovat tisíce

"Získá-li tedy klient během života 4 miliony korun, má možnost mít 12 až 16 tisíc nekonečné renty, anebo čerpat ve stáří 20 let rentu 20 až 24 tisíc korun měsíčně," poznamenal Mejzlík. "Co je důležité, bavíme se o reálných cenách, nikoliv nominálu. Počítáme tedy již s inflací a částky zde uložené mají v čase reálnou hodnotu," doplnil. S tím, že hlavně třicátníci a čtyřicátníci by si do penze měli našetřit tři či čtyři miliony korun, souhlasí i Studnička.

[chooze:article;value:491059]

Třicátníci by tak podle něj měli investovat měsíčně asi 4 500 korun. Pokud ale začnete spořit až po čtyřicítce, měli byste dávat stranou už 8 000 korun, a ti, kteří začnou jako padesátníci, už potřebují více než 16 000 korun. "Důležité je, že klient by měl v čase úložky navyšovat ve výši inflace," upozornil Mejzlík s tím, že při výpočtu modelu počítal se sedmiprocentním zhodnocením a tříprocentní dlouhodobou inflací. 

Podle Studničky ale v tuto chvíli nelze říci, jaká částka bude na měsíc za 30 let ideální. "Já jsem čtyřicátník a sám netuším. Před deseti lety byly důchody 12 tisíc, teď jsou 20 tisíc," poznamenal.

Konzervativní versus flexibilní investice

"Když se třeba rozhodnou pro důchodové pojištění nebo důchodové spoření, tak penzijní fondy, penzijní společnosti rozhodují za ně, jak s těmi penězi naloží. Buď si tedy můžou zvolit nějakou konzervativní cestu, tam je velmi malé riziko, ale samozřejmě ten výnos je podstatně menší, nebo můžou jít do těch flexibilnějších, odvážnějších forem, kde to riziko je podstatně větší, ale ten výnos může být daleko větší," vysvětlil Studnička.

[chooze:article;value:491022]

Portfolio si ale každý může rozdělit podle vlastního uvážení. "Může jít jen konzervativní cestou nebo třeba kombinací," sdělil Studnička.

Zájem o investování momentálně roste hlavně mezi mladými lidmi. "Na druhou stranu dle posledních průzkumů mají rodiny přes 70 procent na účtech, termínovaných vkladech a stavebních spořeních, kde dlouhodobě nedosahují ani na úroveň inflace," upozornil Mejzlík.

Lidé si na důchod přestávají spořit. Nemají z čeho:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.