Důvěra politikům dál klesá. Spokojená už je jen desetina Čechů

[chooze:gallery;value:34165]

Vůbec největší propad důvěry ze všech sledovaných institucí má za sebou vláda. Od září jí důvěra klesla o 8 procentních bodů. Věří jí jen 17 % lidí.

"Vládě se sčítá její konsolidační balíček, státní rozpočet na příští rok, reakce na krize, se kterými se potýkáme, ceny potravin, nedostatek léků," vysvětlil politolog Lukáš Jelínek. 

"Určitě se do toho promítají podstatně vyšší výdaje za potraviny, bydlení a energie. To jsou výdaje, které se dotýkají každého Čecha," poznamenal ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:498652]

Vůbec nejméně lidí je také od nástupu kabinetu Petra Fialy (ODS) spokojeno s politickou situací, a to jen 10 %. Čím dál tím méně lidí věří i oběma komorám parlamentu.

A méně lidí důvěřuje i prezidentu Petru Pavlovi, důvěra v něj spadla vůbec poprvé od jeho nástupu do funkce. Od září o šest procentních bodů.

Do Petra Pavla byla vkládána velká očekávání. V okamžiku, kdy se ukázalo, že i v případě prezidenta zůstává jenom u slov, tak celá řada jeho někdejších sympatizantů od něj odpadá.

[chooze:article;value:532941]

Naopak krajská a obecní zastupitelstva a starostové s hejtmany mají oproti centrálním institucím stále stabilní poměrně vysokou podporu. "Něčemu ti lidé důvěřovat musí, a když už nedůvěřují těm centrálním orgánům, tak alespoň nějakou důvěru vztahují k těm místním orgánům," vysvětlil sociolog Jan Červenka.

Důvodem podle odborníků může být i to, že komunální politiku si lidé nespojují se zhoršující se ekonomickou situací.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.