Důvěra ve vládu v posledních měsících klesla, ukázal průzkum

[chooze:gallery;value:31134]

Vládě na přelomu února a března důvěřovalo 33 procent Čechů. Stejný počet důvěřuje Sněmovně a o tři procentní body více Senátu, vyplývá to z průzkumu, který CVVM zveřejnilo ve čtvrtek.

Vláda si tak oproti začátku roku pohoršila o jeden procentní bod. S politickou situací je spokojeno jen 19 procent obyvatel. Nespokojených je 53 procent dotázaných.

Největší důvěře se tradičně těší starostové a obecní zastupitelstva. Oproti minulému průzkumu si ale obě instituce pohoršily. Starostům o šest procentních bodů na 65 procent, hejtmanům o čtyři procentní body. Také jim nyní důvěřuje 65 procent Čechů.

[chooze:article;value:494787]

Výrazně si pohoršila i krajská zastupitelstva, kterým důvěra klesla z 55 na 46 procent. S tím souvisí i nižší důvěra v hejtmany. Z 53 spadla na 45 procent.

Vládě, Senátu i Sněmovně častěji důvěřují lidé s vyšším vzděláním i životní úrovní. Starší lidé i například levicoví voliči těmto institucím častěji nedůvěřují.

Přesto se zvýšila spokojenost s českou politickou situací z 16 na 19 procent. Nespokojenost klesla z 59 na 53 procent.

Průzkum probíhal od 31. ledna do 20. března. Sociologové se tak neptali na důvěryhodnost prezidenta Petra Pavla, který do úřadu nastoupil oficiálně až na začátku března. Průzkumu se zúčastnilo 861 lidí starších 15 let.

Před prezidentskými volbami vedl v průzkumech Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.