Dva američtí rybáři chtěli vyhrát statisíce, nacpali úlovky olovem

Třiačtyřicetiletý Jacob Runyan a o sedm let mladší Chase Cominsky čelí obžalobě z podvodu za svůj pokus vyhrát soutěž v lovu candátů na Erijském jezeře loni v září, uvedla místní televize 19 News.

Hlavní cenou pro tým, který uloví pět nejtěžších ryb, bylo téměř 29 tisíc dolarů (zhruba 630 tisíc korun), plus prestiž z vítězství v populárním rybářském klání.

Řediteli turnaje se však při vážení jejich úlovku hmotnost ryb nezdála a nechal je rozřezat. V útrobách candátů našli deset olověných oválů o celkové váze přes tři kilogramy a maso z dalších ryb, které je mělo rovněž zatěžkat.

[chooze:article;value:493485]

​Oba muži byli okamžitě diskvalifikováni a ryby i závaží úřady zabavily jako důkazní materiál. Runyan i Cominsky se při pondělním slyšení přes soudem přiznali k pokusu o podvod. Oba mají na tři roky pozastavené rybářské licence a Cominskemu zabavili loď v hodnotě v přepočtu přes dva miliony korun.

Kromě toho hrozí oběma rybářům podmíněné tresty odnětí svobody, o kterých soudce rozhodne v květnu, informovala BBC.

Soutěž na Erijském jezeře je v USA nesmírně populární a férovost je brána velmi vážně. Vítězové musí dokonce podstupovat test na detektoru lži, který by měl odhalit, zda při lovu nepodváděli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.