Moderní bydlení

Dva mladíci měli ubodat muže, aby získali marihuanu. Soud je poslal do vězení

Filip Černák a Jakub Dejm. Kamarádi ze Stehelčevsi u Kladna, kteří měli ve zvyku slavit poslední den letních prázdnin pořádným tahem. Loni to skončilo tragédií. "Tady by měl každý mladý člověk vidět, kam člověka dovedou drogy," upozornil Dejmův advokát Jaroslav Ortman. 

Dejm s Černákem podle obžaloby popíjeli v hospodě, došlo i na marihuanu a extázi. Pak se rozhodli vyrazit do sousedních Dřetovic k domu 62letého muže. Věděli, že tam najdou peníze a pěstírnu.

Na akci se vybavili kuklami, plynovou pistolí a nožem. A právě ten se měl v ruce omámeného Dejma proměnit ve smrtící zbraň. Majiteli domu, který je přistihl, prý zasadil téměř 50 ran. "On to jednání litoval, sám se nazval bestií," řekl Ortman.

[chooze:article;value:494640]

Po brutální vraždě mladíci dům vykradli a žili stejně jako předtím. Oběti šli dokonce na pohřeb. Vyučený Dejm pak nastoupil do školy, studium mu ale po měsíci utnula policejní zásahová jednotka. Ve čtvrtek začalo soudní líčení a v pátek rovnou padly tresty. Dejm dostal 17,5 roku vězení, Černák 13 let.

"U vraždy žádný trest neodčiní to, co se stalo. Ale je to trest v soudních intencích asi obvyklý a přiměřený," prohlásil zmocněnec rodiny obětí Vojtěch Veverka. "Tady soud určitým způsobem zohlednil dosavadní bezúhonnost obžalovaných a také jejich věk, který je stále nízký, tedy 19 a 20 let," řekl soudce Jiří Wažik.

Jakub Dejm si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Ještě v jednací síni se ale odvolal druhý obžalovaný Filip Černák. Případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.