Dva průzkumy favorizují Pavla a Babiše. Nerudová ztrácí, posílil Bašta

Podle průzkumu agentury Median by nejvíce hlasů v prvním kole dostal Petr Pavel. Podpořilo by jej 29,5 % voličů. Následuje Andrej Babiš s 26,5 % hlasů. Třetí Danuše Nerudová má 21 procent příznivců. Výhodou předsedy hnutí ANO je podle Medianu nejvyšší podíl pevně rozhodnutých voličů.

Průzkum Medianu se také zaměřil na druhé kolo prezidentské volby. “V duelu mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem by 51 procent lidí rozhodnutých přijít k volbám hlasovalo pro Pavla a dalších osm procent jeho podporu alespoň zvažuje, zatímco volit Andreje Babiše chce 31 procent. Dalších deset procent lidí říká, že by předsedu hnutá ANO spíše volili,“ říká Ivan Cuker z Medianu. 

[chooze:article;value:482335]

Kdo se nakonec stane hlavou státu, rozhodnou z velké části zatím nerozhodnutí voliči nebo ti, kteří nad svým kandidátem váhají. Že je velký počet voličů stále nerozhodnutý, dokládá i průzkum agentury Ipsos. Pevně rozhodnutých je podle něj jen 65 % respondentů.

Nejvíce hlasů by v tomto volebním modelu získal Andrej Babiš s 28,6 procenta, následovaný Petrem Pavlem se ziskem 27,8 procenta a Danuší Nerudovou, kterou upřednostňuje podle Ipsosu 24,6 procenta voličů.

Výzkum se konal ve dnech 5. – 8. ledna 2023. Tedy ještě před tím, než soud zprostil Andreje Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Podle politologa Josefa Mlejnka může právě rozhodnutí justice další vývoj v prezidentské volbě ovlivnit. "Babišovi to rozhodně pomůže ve druhém kole. V tom prvním spíše předpokládám, že získá hlasy svých stálých příznivců," říká Mlejnek.

"Ve druhém kole je ale možné, že šéf hnutí ANO dostane i hlasy voličů, kteří by ho kvůli trestnímu stíhání dříve nepreferovali a nepatří ke skalním příznivcům Babiše. Může získat větší oblibu například u těch, na které dopadají vysoké ceny energií," vysvětluje politolog.

Mlejnek se také domnívá, že prezidentští kandidáti, kteří počítali s určitou strategií kampaně pro druhé kolo, budou muset změnit své plány. "Je velmi pravděpodobné, že postoupí zároveň s Babišem někdo z té dvojice Petr Pavel/ Danuše Nerudová a oni ztratí munici. Dříve by mohli na šéfa hnutí ANO poukazovat jako na stíhaného člověka. Nyní budou muset hledat nová témata a pravděpodobně začnou upozorňovat na některé starší kauzy Andreje Babiše," dodává Mlejnek. 

První kolo proběhne už tento víkend. V pátek budou volební místnosti otevřeny od 14. do 22. hodin, v sobotu pak od 8. hodiny ranní do 14:00. Případné druhé kolo bude následovat o 14 dní později, tedy v pátek 27. a v sobotu 28. ledna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.