Dva roky od tornáda na jižní Moravě. Stopy jsou vidět dodnes

Při průjezdu zasaženými obcemi je na některých místech stále ještě poznat, kudy tornádo prošlo. Symbolem jeho řádění se stal zničený kostel v Hruškách, který ani po dvou letech stále nemá věž. 

"Samozřejmě že jdou vidět škody, nicméně ta dobrá nálada nás neopouští. Je potřeba to brát teď už pozitivně, i když středeční bouřky s naší psychikou udělaly své," řekla starostka Moravské Nové Vsi Zuzana Jandáková.

Právě při středeční bouřce tam ze zrekonstruovaného kostela zase padaly tašky. "Bojíme se každého většího větru, nebo když se zatahuje obloha. Je to pro nás prostě takhle těžké," řekla paní Zlata Maděřičová, která v Moravské Nové Vsi žije.

[chooze:article;value:510496]

​Tornádo tehdy poškodilo také hodonínskou zoologickou zahradu, která až nyní sehnala peníze na opravy například psího útulku, dřevin a hlavně akvária, ze kterého se ztrácela voda. Tornádo tehdy poškodilo jen část zahrady. Pokud by pokračovalo středem, kde žijí zvířata, mohlo by to mít nedozírné následky.

"Museli jsme kontaktovat jiné zoologické zahrady, jiné chovatele, jestli by nám byli schopni pomoct umístit velké množství zvířat, které se tady nacházelo, a hlavně zajistit transport," řekl ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

Místní ředitel říká, že nad zvířaty musel někdo držet ochrannou ruku. Žádné tehdy nezemřelo, a dokonce se ani nezranilo. "Dokonce jsme krátce před tornádem přivezli z Francie pár gibonů a ti se nám, myslím, druhý nebo třetí den po tornádu rozmnožili, respektive přivedli na svět zdravé mládě," dodal Krug.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.