Dva roky války: Lidé se snaží žít jako dřív, ale válka je všude, popsal reportér

[chooze:gallery;value:34849]

​Z fronty u Avdijivky, kterou Martin Hlaváček navštívil v předešlých dnech, zamířil do Kyjeva. V přímém přenosu z hlavního ukrajinského města popsal, jaká byla cesta. "Cesta byla naštěstí poklidná. Jeli jsme z Mykolajivu do Kyjeva. Během dne bylo vyhlášeno několik poplachů, to se ale týkalo východní Ukrajiny poblíž frontové linie," popsal Hlaváček.

To, že je země ve válce, jde ale podle Hlaváčka poznat i podle jiných indicií. "Po cestě jsme potkali desítky vojenských konvojů, které směřovaly na frontu. Na silnicích jsme také potkávali blockposty, kde chce armáda vidět pas a samozřejmě se ptá na důvod cesty," pokračoval.

[chooze:article;value:543341]

​Když Hlaváček dorazil do Kyjeva, ještě předtím, než začal rozhovor, si prošel okolí Majdanu. "Byl jsem mile překvapen. Ukrajinci tady žijí relativně normální životy, chodí do kaváren, chodí na procházky, snaží se prostě vytěsnit válku z hlavy. Ale i Kyjev byl několikrát napaden ruskými drony i raketami," připomněl.

Na Ukrajině si lidé připomínají dva roky od začátku ruské invaze. "Jedna zajímavost, která mě zaujala na mé cestě, je to, že pod hotelem je travnatý plácek, na kterém Ukrajinci zapichují ukrajinské vlajky. Co jedna vlajka, to jeden padlý muž na Ukrajině," uzavřel Hlaváček.

Všechny reportáže seriálu Dva roky války najdete zde na TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.