Dva roky války: Málo zásob, dlouhá cesta k první pomoci, popsal Čech na Ukrajině

[chooze:gallery;value:34849]

​"Už od našeho dopoledního příjezdu jsme pocítili, že se blížíme k válečné zóně. Několikrát tu byl vyhlášený poplach," popsal reportér Martin Hlaváček. Záporožská oblast leží na jihovýchodě Ukrajiny. Z velké části je obsazena ruskými vojsky, vede přes ni totiž pozemní koridor na Rusy rovněž obsazený poloostrov Krym. V okupované oblasti leží také Záporožská jaderná elektrárna.

Záporožská oblast:

K rozhovoru pro TV Nova přijal pozvání pan Ondřej, který je hlavním koordinátorem nadačního fondu Phoenix působícího na Ukrajině. Phoenix si klade za cíl pomáhat ukrajinským vojákům při výcviku, vyučuje je také taktické medicíně, která pomáhá zachránit životy přímo na bojišti. Zajišťuje i humanitární pomoc a převoz darů od obyvatel České republiky, jako jsou například auta.

První otázka se týkala toho, jak to na frontě a v jejím okolí vypadá. "Je potřeba říci, že nejsme žádní vojenští analytici. Nicméně ten tlak a to napětí cítit je. Je způsobené mnohačetnými frontovými útoky od ruské strany a zároveň nedostatkem tolik potřebného vojenského materiálu," vysvětlil Ondřej.

[chooze:article;value:542613]

​​Ondřej dále popsal i specifické obtíže konfliktu na Ukrajině: "Je naprosto jiný, než zažívají či zažívaly západní armády v asymetrických konfliktech. Je tady obrovské množství střepinových poranění, poranění fosforem, popáleniny a podobně a s tím spojené dlouhé odsuny k první pomoci či dalšímu ošetření."

Členové Phoenixu se snaží do praxe uvádět teoretické znalosti. Nejenže tím přímo pomáhají, ale získávají tak i další zkušenosti, které budou k využití nejen na ukrajinském bojišti, ale i v zázemí nebo po návratu do Česka. "Je potřeba vnímat to, že Ukrajina opravdu bojuje i za nás, za Evropu a za svobodný svět," uzavřel Ondřej.

V rámci seriálu Dva roky války se v dalších dnech chystá štáb TV Nova k frontové linii, odkud přinese aktuální informace a rozhovory.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.