Dva roky války: Nebezpečí číhá i za frontou, drony jsou všude, řekl reportér

[chooze:gallery;value:34849]

​Přesné místo, které Martin Hlaváček za doprovodu členů nadačního fondu Phoenix navštívil, nemohl z bezpečnostních důvodů prozradit. Mohl jen říct, že se nachází blízko Avdijivky. Na různých míst fronty mluvil se čtyřmi vojáky, kteří mu popsali situaci.

"Všichni se shodují na tom, že situace není dobrá, že je dramatická a pro ně vyčerpávající. Jeden z vojáků se už rok a čtvrt neviděl s rodinou," řekl Hlaváček. Budovy 10 až 15 kilometrů za frontou jsou poničené, ale většinou ještě stojí a mají třeba i střechu. V některých stále žijí civilisté, je jich ale pomálu.

[chooze:article;value:542964]

​Setkávání v takových místech je dost náročné. Území monitorují nepřátelské drony, které jsou i z velké výšky schopné rozeznávat postavy i jejich výstroj. Pokud operátor vyhodnotí, že se jedná o zajímavé cíle, okamžitě vyrazí útočné drony. Rozhovor s vojáky tak probíhal například na polorozpadlé benzince.

Jen asi hodinu před tím, než přijel štáb TV Nova na jiný úsek bojové linie, místo Rusové ostřelovali. Dva zraněné ukrajinské vojáky bylo nutné odvézt k ošetření. Ostřelování je vůbec na denním pořádku. "Jedná se o nějaké dopady z artilerie, dronové útoky, ale i rakety. Vojáci se schovávají všude, kde mohou. Bydlí v opuštěných domech, je to velmi aktivní zóna," dodal Hlaváček.

Martin Hlaváček i se štábem pokračuje dál po východní Ukrajině, do pátečních Televizních novin připravuje další reportáž z fronty v seriálu Dva roky války.

Dva roky války: První rakety mě děsily, už jsem ale zvyklá, řekla Češka na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.