Dvě česká jídla patří k nejhorším pokrmům světa. Jsou to absolutní klasiky

[chooze:gallery;value:35969]

​Blodpalt je pokrm ze severu Švédska a z finského Laponska. Jde o tmavé knedlíky z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. Toto jídlo jako nejhorší na světě momentálně kraluje žebříčku Taste Atlas.

Své zástupce má ale v hodnocení také Česká republika. Na 46. příčce je rybí polévka, která se zpravidla servíruje o Štědrém dnu a k oblíbeným ingrediencím patří například kapr či různá kořenová zelenina.

[chooze:article;value:552676]

​Na 55. místě je náš rovněž typicky vánoční houbový kuba. Gastroglosátor Pavel Maurer upozorňuje, že lidé mají v každé zemi trochu jiné chutě.

"Také se to liší člověk od člověka. Mně třeba houbový kuba chutná, protože mám rád i jeho základní ingredience, tedy houby i kroupy. Pokrm musí ale být dobře připravený," podotýká Maurer, který naopak nemá moc v oblibě rybí polévku.

​Ještě letos v březnu bylo nejhorším jídlem světa thajské kaeng tai pla. Jde o fermentované rybí vnitřnosti s pikantní kari pastou a dalšími ingrediencemi. Doplňkem mohou být bambusové výhonky, nakrájený lilek či fazole.

​Hodnocení vzbudilo pohoršení u Thajců, kteří mají kaeng tai pla rádi a zastali se jich také někteří turisté, jimž pokrm rovněž chutnal. A do diskuse se vložil též thajský premiér a realitní magnát Sríttcha Tchavisin.

[chooze:article;value:548883]

​"Někteří lidé mohou mít negativní komentáře k určitým thajským jídlům, ale mnohem více thajských jídel je zároveň považováno za jedny z nejchutnějších na světě," uvedl thajský předseda vlády podle Bangkog Post.

"Když se politici vyjadřují ke gastronomii, tak je to jedině dobře, ať se zajímají, co jíme. Lidé ale musejí využívat, co jim nabízí příroda a jejich země," domnívá se gastroglosátor Maurer.

Snědli byste to? Toto jídlo vám uteče z talíře a může i zabít (8/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.