Dvě tragédie ve Velké Americe za den. Policie to řeší jako usmrcení z nedbalosti

Takový scénář by těžko někdo vymyslel. Zatímco se záchranáři snažili přivést k životu 45letého potápěče s náhlou zástavou oběhu, zřítil se k nim z výšky další muž. "Po pádu ze skály utrpěl těžké poranění hlavy a mozku. Bohužel svým zraněním na místě podlehl," popsala mluvčí záchranářů Monika Nováková.

Vedle těla prý dopadl mobilní telefon. "Dle svědků 49letý muž celou záchrannou akci fotil ze skály, což se mu stalo osudným," informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.

[chooze:article;value:511973]

Policisté případy vyšetřují odděleně, zatím pro usmrcení z nedbalosti. Cizí zavinění ale předběžně vyloučili. "Nařídili soudní pitvu pro zjištění přesné příčiny smrti," dodala Richterová. U lomu jsou varovné cedule, je ale na každém, jak se svým bezpečím naloží. Záchranáři už tam letos několikrát zasahovali.

Snaha o pořízení co nejlepší fotky se stala osudnou už řadě lidí. A platí to zejména o fenoménu takzvané selfie. Někdo je schopen neuvěřitelného risku. Často jen proto, aby byl za hrdinu na sociálních sítích a nasbíral co nejvíce "lajků".

"Představa, že to zůstane bez diváků, je prostě nemyslitelná. Protože pak to bude jen pro něj. No, a to ztrácí význam," vysvětlil psycholog Václav Mertin.

Nejčastěji se smrtelné nehody při focení selfie stávají v Indii. Nedávno tam dokonce zahynula celá rodina, která se zřítila do vodopádu. Podobná věc se stala osudnou i před pěti lety českému turistovi v Thajsku. "To úmrtí nastalo po pádu, bylo okamžité," přiblížila v roce 2018 tehdejší mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

[chooze:article;value:508414]

Před měsícem spadla selfiechtivá turistka do Mumlavského vodopádu v Krkonoších. Naštěstí přežila. "Rádi bychom apelovali na lidi, aby při pořizování selfie byli velmi opatrní a nejprve si prohlédli své okolí," vyzvala Nováková. Zrádné jsou nerovné povrchy, strmé srázy i výškové budovy. Ignorovat varování či přelézat zábradlí je pak vyložený hazard.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.