Dvěma druhům hub se obzvlášť daří. U hřibů může přijít zlom za pár dní

Zlomit hůl nad letošní houbařskou sezónou poznamenanou letními vedry a suchem by bylo předčasné. "Zažila jsem houbaření i v první půlce prosince, protože nebyly prudké mrazy a noční teploty se často držely nad deseti stupni. I občasné přízemní mrazíky jim ale mohou dát impulz, aby více rostly," vysvětluje pro TN.cz mykoložka Tereza Tejklová.

Diváci TV Nova tvrdí, že rostou žampiony i tam, kde je dosud neviděli. Po vydatných deštích se tedy mají houbaři na co těšit?

Ano. Zatím rostou hlavně žampiony a kromě nich také bedly. Lidé, kteří teď byli v lese ale říkají, že mnoho jiného moc nepotkali. Bedel je ale opravdu hodně a žampiony dokonce rostou už i ve městech. Oba tyto druhy patří k těm, které nejsou mykhorizní, tedy nežijí v symbióze s kořeny vyšších rostlin.

[chooze:article;value:505324]

Češi ale mají zájem hlavně o hřiby.

Na ně si podle všeho musíme ještě počkat. I když tu a tam lidé hlásí, že už někde malé hřiby našli, je to jen velmi lokální a třeba nás na Hradecku se to moc netýká.

Proč na sebe hřiby zatím nechávají čekat?

Vývoj jejich plodnic trvá delší dobu než u druhů, které jsme již zmínili.

Kdy tedy budeme moci do lesů na hřiby vyrazit?

S určitostí se nedá říci, jestli letos ještě vůbec budou. Většinou ale začínají růst tři týdny po dešti, což nastane až ten příští týden.

[chooze:article;value:563685]

Nemůže se stát, že té vlhkosti v půdě bude někde tolik, že to bude už i pro houby mnoho?

Toto se nepochybně stát může. Sami z praxe víme, že někde těch srážek bylo opravdu mnoho a houbám se pak skutečně růst nechce.

Sama jste zmínila, že žampiony rostou i na místech, kde je obvykle téměř nevídáme. Kde se tam vůbec vezmou?

Je to díky myceliu, které v půdě vydrží i stovky let, ale opět se to liší podle jednotlivých druhů. U nás v Česku byly zaznamenané případy lokalit, kde naši předci našli houby třeba v roce 1910. A další rostou ve stejné lokalitě dodnes. V Americe totéž pozorovali u václavky, kde byl výskyt dokonce i po stovkách let.

Vraťme se ale do současného Česka. Troufnete si nějak hodnotit současnou houbařskou sezónu u nás?

Jsou místa, kde ještě nevyrostlo vůbec nic, jinde si to chválí. Já bych ale s hodnocením počkala, protože klidně před sebou můžeme ještě mít měsíc, dva sběru hub. Zatím to však vypadá spíše jako slabší sezóna.

Do kdy mohou houby během pozdního podzimu růst?

Zažila jsem houbaření i v první půlce prosince, protože nebyly prudké mrazy a noční teploty se často držely nad deseti stupni. I občasné přízemní mrazíky jim ale mohou dát impulz, aby více rostly. Někdy si i na Mikuláše lidé z lesa odnášeli hnědé hřiby, delší chladné období ale houbám nesvědčí.

V Česku rostou nové druhy hub. Raději je ale nesbírejte, radí mykologové (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.