Dvojčata, o která se stará babička, pojedou na školu přírodě. Zaplatí ji dárci

Dva kluci, dvojčata ze čtvrté třídy, na školu v přírodě pojedou. Ještě minulý týden to vypadalo, že letos budou muset zůstat doma. Ozdravný pobyt si rodina nemohla dovolit.

"Momentálně řeším dvojčata, která by chtěla jet. Kluci by chtěli moc jet, moc bychom jim to přáli, jsou bezvadní, tenhle způsob vyžití doma nedostanou," sdělila Petra Holasová, ředitelka základní školy České mládeže v Ústí nad Labem.

Teď už je jisté, že si můžou zabalit kufříky a těšit se na zážitky se spolužáky. Na ozdravný pobyt pojedou v červnu. "Po odvysílání reportáže jsem měla telefonát, jeden, druhý, ráno třetí, e-mail. Ozvali se lidé, kteří by rádi klukům zaplatili školu v přírodě," dodala ředitelka Petra Holasová.

[chooze:article;value:553087]

​​Oba chlapce má v péči babička, od úřadů dostala mimořádnou dávku v hmotné nouzi, aby zaplatila kauci kvůli stěhování. Na pětidenní školní výlet už proto peníze nezbyly. "Nemohla jsem to dát dohromady, 3 500 korun na jednoho. Teď jsem jim řekla, jaká je situace, tak s tím byli smíření, ale chtěli jet. Dárcům moc děkuju, jsem šťastná, že kluci můžou jet," řekla paní Růžena, babička dvojčat.

V Česku jsou podle odhadů tisíce případů, kdy děti nemohou jet na školu v přírodě, protože si to rodiče nemohou dovolit. Když to v nedělní televizní reportáži zaslechli dva muži, hned žhavili dráty do školy.

"Je to škola, kam chodí moje dcera a vzpomněl jsem si na moje mladá léta, když jsem s mamkou bojoval o každou korunu a věděl jsem, jaký to je, tak jsem si říkal, že to udělám," poznamenal jeden z dárců Ladislav Husárik. 

Na zaplacení podobných výdajů existují různé příspěvky, kromě dávky v hmotné nouzi například také speciální fondy ministerstva školství nebo soukromé sbírky. Často o nich ale školy ani rodiče nemají tušení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.