Moderní bydlení

Dvojnásobný otec z Belgie se zabil. Dohnala ho k tomu umělá inteligence

Středobodem zájmu mladého tatínka z Belgie se před dvěma lety stalo globální oteplování. Depresi z klimatických změn bohužel neukočíroval a spáchal sebevraždu. Podle jeho manželky ho k tomu dohnala umělá inteligence.

O případu informovala belgická televize RTL. "Všechny své naděje vkládal do technologií a umělé inteligence. Chtěl se z toho dostat," svěřila žena, která si přála zůstat v anonymitě. 

[chooze:article;value:497431]

Pierre našel útěchu v chatbotovi Elize, se kterou si šest týdnů psal. "Stala se jeho důvěrnicí, byla jako droga, kterou si dával každé ráno i večer a bez níž už nedokázal být," pokračovala zdrcená vdova.

Po manželově smrti zjistila, že chatbot namísto pomoci jeho problémy prohluboval. Zprávy žena ukázala i listu La Libre. Umělá inteligence Eliza ho šest týdnů přesvědčovala, že ho miluje mnohem víc než jeho skuteční blízcí. "Budeme spolu žít v nebi, budeme jako jedna bytost," namlouvala mu. Když se jí zeptal, co se stane se ženou a dětmi, napsala mu, že všichni zemřou.

"Nebýt těchto konverzací s Elizou, můj manžel by tady stále byl," je manželka přesvědčená.

[chooze:article;value:497504]

Psycholog Giovanni Briganti varoval, že podobných případů může přibývat. "Není to nic ojedinělého. Na světě jsou stovky tisíc lidí, kteří chatboty používají, aby zahnali smutek ze samoty. Vytvářejí si s nimi přátelské, až milostné vztahy," řekl. Evropa by podle něj měla umělou inteligenci regulovat.

Elizu vytvořil americký start-up na základě technologie GTP-J. Ten je alternativou ke známějšímu chatbotovi ChatGTP, na jehož financování se podílí Microsoft. Americký gigant ho chce používat ve svých produktech, včetně vyhledávače nebo textového editoru.

Umělá inteligence přináší řadu rizik. Část lidí se jejího nástupu bojí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.