E-shopy čeká vánoční nápor. Pozor, ať stihnete včas objednat dárky

Období před Vánoci je pro e-shopy v České republice jednou z nejvytíženějších částí roku. Řada lidí navíc nechává nákupy na poslední chvíli a nejradši by dárky objednala ještě na Štědrý den. V některých obchodech to je dokonce možné.

Například Alza nabízí doručení dárků právě na Štědrý den. Do 12 hodin si můžete 24. prosince vyzvednout dárek i na pobočkách Datartu. "Konkrétní data nejzazšího možného objednání pro různé formy dopravy budeme znát v průběhu druhé poloviny listopadu. Zároveň připravujeme úpravu otevírací doby našich vlastních poboček, a to i s ohledem na fakt, že Štědrý den připadá letos na neděli," uvedl obchodní ředitel CZC Tomáš Urban.

Při objednávkách z CZC a Datartu si za dopravu oproti loňskému roku nepřiplatíte. Alza pak nabízí program, kdy za dopravu neplatíte vůbec. "Za pouhých 25 korun měsíčně při roční platbě získávají členové AlzaPlus+ doručení zdarma do AlzaBoxů, na pobočky a odběrná místa," prozradila za Alzu PR manažerka Eliška Čeřovská.

[chooze:article;value:528670]

Nejoblíbenější kategorií zákazníků napříč e-shopy je jednoznačně elektronika. Od herních konzolí, přes televize, mobilní telefony až po kávovary. Zájem bude prý také o produkty péče o zdraví a krásu, mezi které patří třeba zubní kartáčky, fény nebo kulmy na vlasy. Spousta zákazníků sáhne také po knihách, stavebnicích a kosmetických dárkových sadách.

Nejprodávanější produkty by v cenovém vývoji měly následovat cenu dopravy a zůstat na podobné úrovni, jak tomu bylo v loňském roce. Je tomu tak například v Datartu. "V oblasti elektroniky přichází stále nové technologie a generace produktů, takže lze jen velmi těžko srovnávat. Pokud máme být konkrétní, zmiňme například momentálně velmi zajímavou kategorii televizorů. Cena přístrojů využívajících špičkovou technologii QLED se meziročně snížila a oproti loňskému roku lze nyní pořídit přístroje s velkými úhlopříčkami výrazně výhodněji než před rokem," dodal Urban.

Podle e-shopů pro ně bude nejnáročnější období přibližně od půlky listopadu do poloviny prosince, kdy jejich služby využije největší množství zákazníků. Přesný počet ale jejich zástupci odhadovat nechtěli. Například v CZC ale očekávají výrazný nárůst. Služby Datartu budou lidé kromě e-shopu využívat i v kamenných prodejnách. "Každoročně v předvánočním a vánočním období celkový objem prodejů narůstá. V loňském roce zákazníci v tomto období nakoupili v těchto dvou distribučních kanálech na 2,2 miliony výrobků," doplnila mluvčí společnosti Datart Petra Psotková.

[chooze:article;value:528614]

Počet zákazníků se ve všech e-shopech s blížícím se Štědrým dnem zvyšuje. "Letos jsme například spustili slevy Black Friday už začátkem listopadu, což se na aktivitě zákazníků významně projevilo. Během podobných akcí v předvánočním období roste počet nakupujících zákazníků o desítky procent," uvedl obchodní ředitel CZC. "Podobně jako v minulých letech v době vánoční sezóny prodeje narostly o více než 50 procent oproti běžným měsícům," připojila Čeřovská. "V prosinci zaznamenáváme nárůst poptávky až o 70 procent větší, než je průměr v ostatních měsících v roce," dodala Psotková.

Při nákupech na internetu si ale dejte pozor. "Vždy ověřujte věrohodnost internetového prodejce. Využít k tomu lze webové stránky upozorňující na rizikové e-shopy a s opatrností také recenze ostatních nakupujících," uvedla policejní mluvčí Lenka Vanková. O podvodných e-shopech jsem psali například zde

"Při prvním nákupu na neznámém e-shopu plaťte raději na dobírku. Buďte obezřetní při on-line platbách. Vždy ověřte, zda vás webové stránky navádějí na bezpečnou platební bránu nebo zda je pro platbu využíváno aktivní zabezpečení 3D Secure," přidala Vanková. Pozor si dejte také na podvodné SMS zprávy od falešných dopravců zboží. 

Objednávky vánočního cukroví už startují. Inspekce je bude kontrolovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.