Egypt hlásí šíření horečky dengue. Nejezděte tam, varuje turisty první stát

Ohniskem horečky dengue je menší město Al Ilayqat, šíří se také v Savaze a Qasiru. Egyptské ministerstvo zdravotnictví přesný počet nakažených nezveřejnilo, je jich ale "několik".

"Nedošlo k žádnému úmrtí. Přijali jsme veškerá preventivní opatření proti dalšímu šíření této nemoci," uvedl resort na facebooku.

Dengue je nebezpečná virová choroba, kterou přenášejí komáři. Projevení příznaků trvá tři dny až týden, mezi ty hlavní patří extrémní horečky, bolesti hlavy, nevolnost a vyrážka. Průběh bývá zpravidla mírný, hemoragická forma s krvácivými projevy doprovázená zvracením ale častěji končí smrtí.

[chooze:article;value:513630]

V Egyptě není běžným onemocněním, nevyskytla se tam ale poprvé. S větším počtem nakažených tam bojovali v letech 2015 a 2016, upozornil portál Al Monitor.

Země patří mezi nejoblíbenější letní destinace Rusů. Moskva už proto zpřísnila kontroly letů z Egypta a vyzývá turisty, aby se cestě raději vyhnuli, pokud je to možné.

V tamějších destinacích tráví každoročně léto i statisíce Čechů. Ministerstvo zahraničí situaci monitoruje. "V tuto chvíli bez varování, ale budeme věc dále sledovat," řekl TN.cz jeho mluvčí Daniel Drake.

El Niño posílí i nebezpečné nemoci. Epidemiologové už jsou v pohotovosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.