Ekologická katastrofa a válečný zločin. Svět reaguje na ruský útok na přehradu

[chooze:gallery;value:31996]

"Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobí vážné škody na životním prostředí," napsal na twitteru Stoltenberg. "Je to pobuřující čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině," dodal.

K výbuchu přehrady se vyjádřil i Michel. "Jsem šokován bezprecedentním útokem na přehradu v Nové Kachovce. Zničení civilní infrastruktury je zcela jasně kvalifikovatelné jako válečný zločin a Rusko se z něj bude zodpovídat. Budeme tento problém diskutovat na červnové schůzi Evropské rady a navrhneme dodatečnou pomoc pro zatopené oblasti. Mé myšlenky jsou s rodinami Ukrajinců zasažených touto katastrofou," uvedl na twitteru

[chooze:article;value:507909]

"Je to další důkaz brutality, která se děje během ruské agrese na Ukrajině. Má za následek nejen ekologickou katastrofu, ale i ohrožení mnohých lidských životů," prohlásila na úterní tiskové konferenci po setkání takzvané bukurešťské devítky v Bratislavě slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Zničení Kachovské přehrady znamená novou dimenzi ruských zvěrstev, které ohrožují životy stovek tisíc civilistů," sdělil v tiskové zprávě šéf unijní diplomacie Josep Borrell. "Útoky na civilní infrastrukturu jsou válečnými zločiny. Jsme v kontaktu s Ukrajinou, abychom zajistili pomoc," dodal.

"Jediný důvod, proč tento problém vůbec vznikl, je ničím nevyprovokovaná ruská invaze Ukrajiny," připomněl pro agenturu Reuters britský ministr zahraničí James Cleverly.

[chooze:article;value:507732]

"Útok na Kachovskou přehradu způsobil humanitární katastrofu, která se dotkne tisíců nevinných lidí," reagoval na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila ruský režim za teroristický. "Zničení Kachovské přehrady je jejich dalším zločinem a musí se zároveň stát jedním z bodů obžaloby tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině," vyzvala.

"Útok na přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům," myslí si ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Výbuch zničil přehradu Nová Kachovka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.