Ekonom: Čeští důchodci jsou bohatí, peníze si užijí hlavně ženy

Důchodová reforma, kterou v minulém týdnu představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), vyvolala bouřlivé diskuze. "Jsem zklamaný, že ta změna se zaměřovala pouze na první pilíř důchodového pojištění, a ne na třetí pilíř důchodového zabezpečení," nastínil vedoucí katedry ekonomie Masarykovy univerzity v Brně Robert Jahoda.

Jeden z nástrojů reformy, který by měl pomoci s udržitelností důchodů, je staronový model valorizace, který se vrací k jedné třetině mzdy. "To kvituji. Je potřeba si uvědomit, že když valorizujeme důchody o inflaci a část růstu reálné mzdy, tak nám důchodci nikdy nebudou chudnout. Oni chudnou jen relativně ve srovnání se zbytkem společnosti," popsal ekonom.

[chooze:article;value:504086]

​Čeští důchodci jsou podle něj bohatí. "Když se podíváte na statistiky toho, za co utráceli důchodci v roce 1990 a jak utrácí dnes, tak je vidět velký posun od potravin a běžných věcí k věcem, které bychom v roce 1990 brali jako luxusní. Důchodce máme bohatší, než jsme měli v roce 1990," podotkl Jahoda.

V mezinárodních statistikách jsou podle něj čeští důchodci ohroženi chudobou nejméně. "Takže si myslím, že z tohoto hlediska náš důchodový systém odvádí velmi dobrou práci. Rubem je to, že ti důchodci, kteří by si zasloužili víc, protože celý život odváděli vysoké pojistné, tak jejich důchody jsou relativně nízké," doplnil ekonom.

[chooze:article;value:504975]

​"Statistika České správy sociálního zabezpečení už nějakou dobu sleduje, kolik let člověk tráví v důchodu, a sleduje se, jak dlouho pobíral důchod. Průměrná délka pobírání důchodu v roce 2000 byla 20 let a v roce 2020 se to zvedlo na 24, takže v tuto chvíli stráví průměrný člověk v důchodu 24 let," naznačil Jahoda. 

Jenže data se liší, co se týče pohlaví. "V případě mužů to bylo 18,9 roku a v případě žen 28 let. To znamená, že ženy strávily v důchodu průměrně o deset let více. Ženy vždy odcházely do důchodu dříve, budou trávit v důchodu delší dobu a je to daň za to, že muži žijí kratší dobu," uzavřel ekonom s tím, že podle současného návrhu reformy se lidé sice dostanou do důchodu později, ale stráví v něm podobný počet let (21,5) jako lidé před 20 lety. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.