Ekonom: Výčepní pivo drtivě zdražilo, ale ceny lahvového podržela nadvláda řetězců

Jak Maier uvedl, průměrná cena piva je teď asi 50 až 60 korun. "Šlo to strašně nahoru. Faktorů je celá řada. Jednak zdražovaly pivovary, protože pivo je energeticky hodně náročné na výrobu. Když se pivo takzvaně vaří, tak spotřebováváte velké množství energie. A následně když pivo kvasí, tak musí kvasit i při nízkých teplotách, takže je to opět obrovský žrout energie," vysvětlil.

Nejdražší na pivu je cena energie a cena práce, potom případně nájemné a až někdy ke konci ceny surovin, nastínil Maier. "Velké pivovary se z hlediska těchto vstupních surovin vejdou určitě do koruny na půl litru, ale možná dokonce do nějakých 60 haléřů," doplnil. Nájemné a cenu práce pak musí do ceny piva promítnou i pohostinství, čímž cena pro koncového uživatele opět roste.

Zdražování se týká hlavně čepovaného piva. Maier vysvětlil proč: "Je nutno si ještě uvědomit, že když dodávají pivovary pivo supermarketům, tak ty pivovary jsou spíše tou slabší stránkou toho velice tvrdého vyjednávání. Obchodní řetězce tady neskutečně vládnou a nedovolí nějaký výraznější nárůst ceny piva, kdežto těm restauracím přijde obchodní zástupce, předloží nový ceník, samozřejmě s vyšší cenou, a život jde dál."

[chooze:article;value:554820]

Jsou tady ale i další vlivy. "Ale samozřejmě také tady hraje třeba vliv i poměrně velká koncentrace českého trhu s pivem. Plzeňský Prazdroj v Česku má na trhu podíl v produkci nějakých 42 až 43 procent. To je strašně moc. Řekl bych, že ten podíl je možná až nezdravě vysoký," dodal Maier.

Ačkoliv je sudové pivo levnější na výrobu než lahvové, přesto je dražší. "Pivo, které pivovar dodává do hospody, je pro ně ziskovější než pivo, které dodává do nějakého obchodu nebo obchodního řetězce," zmínil Maier.

Co se budoucnosti týče, podle Maiera by se mohly ceny stabilizovat. "Pokud tedy nenastane nějaký šok, pokud zase nějakého diktátora nenapadne napadnout sousední zemi, a rozkolísat tak trhy úplně se vším. Ale cena piva nepochybně i do budoucna bude dál růst. Nelze očekávat, že by se to zlomilo a začala poptávka po pivu nějakým způsobem opět růst. Možná nějaký meziroční nárůst o jedno či dvě procenta, ale nebude to rozhodně nic divokého, spíš ten trend bude klesající," vyložil Maier.

Pro cizince ze západní Evropy je ale české pivo pořád levné. "Třeba ty severské země mají obecně mnohem vyšší míru zdanění, tedy spotřební daň. Levnější pivo než u nás je snad jenom v Bulharsku, v Rumunsku a těchto zemích. Určitě máme hodně levné pivo v lahvích," uzavřel. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.