Ekonomika pořád není na úrovni před pandemií. Navzdory slibům vlády

Česká ekonomika by měla v letošním roce vzrůst o 1,2 procenta. Ještě v loňském listopadu byly ale odhady ministerstva mnohem ambicióznější. "V listopadové makropredikci ministerstva financí odhadujeme pro příští rok růst HDP o 1,9 procenta, byť další odborná pracoviště jsou optimističtější," uvedl tehdy šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS). Větší oživení ve svých projevech avizoval i premiér Petr Fiala (ODS).

Jak se ale ve středu ukázalo, původní scénář ministerstva financí byl přehnaně optimistický. "V listopadu jsme vycházeli z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Po těch zpřesněných, která přišla na začátku ledna letošního roku, byl ten propad ekonomiky vyšší, než statistický úřad odhadoval," řekl ministr Stanjura. Už loni na podzim přitom řada ekonomů upozorňovala, že se výrazně vysoký růst HDP konat nebude.  

[chooze:article;value:535377]

​"Odhad ministerstva je moc optimistický a ve skutečnosti budeme zhruba na polovině," myslí si hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora. Pesimistická je i politická komentátorka Lenka Zlámalová. "Je otázka, z čeho by ta česká ekonomika měla růst. Nevidím moc zdroje toho růstu," říká. Česko se tak ani přes růst ekonomiky letos nedostane na hospodářskou úroveň před pandemií covidu-19. 

"Celkově dochází ke zpomalení, neoživí se ani tolik spotřeba. Všechny predikce na to, že bude lépe, se jenom trochu odkládají. Ono to není o tom, že bychom se nedokázali vrátit na předpandemickou úroveň, akorát to prostě nebude tak rychlé, jak jsme si na začátku mysleli," míní člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Ve srovnání s loňským rokem jde ale celkově o zlepšení. V minulém roce totiž hospodářství kleslo o 0,6 procenta. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.