Ekonomka cupuje Fialovy sliby: Kdyby vláda nedělala nic, jsme na tom stejně

Poslední dva roky přinesly mnoho výzev, nyní je prý čas mluvit o naději. "O naději, že příští rok už bude mnohem lepší," řekl premiér Petr Fiala (ODS) ve svém vánočním projevu.

K pozitivním změnám, které nás čekají, podle něj patří očekávaný pokles inflace. "Jinými slovy, příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst. Projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách," uvedl předseda vlády.

[chooze:article;value:534603]

​Krotit se prý daří i zadlužování státu. "V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu," pochlubil se premiér .

Ekonomka Markéta Šichtařová však takto optimisticky výhledy našeho národního hospodářství nevidí. "Kdyby vláda nedělala vůbec nic, tak jsme na tom úplně stejně. K projevu Petra Fialy bych snad řekla jen to, že jednooký je králem mezi slepými," neskrývala emoce Šichtařová a vysvětlila proč.

"Chlubit se, že se problém s veřejnými financemi nebude radikálně zhoršovat, je slabé," dodala pro TN.cz ekonomka.

[chooze:article;value:534699]

​Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer se nedomnívá, že kabinet Petra Fialy jen nečinně "přihlíží požáru", a naopak přispěl k tomu, že se státní dluh balancuje. "Rozpočtové hospodaření státu ale nejvíc ovlivňuje deficit běžného účtu platební bilance a za ten bych už vládě tolik bodů nedával," vysvětlil pro TN.cz Singer.

Poklesu inflace v příštím roce, o němž předseda vlády hovořil, prý ale věřit můžeme. "To je naprostá jistota. Myslím, že se také deficit státního rozpočtu podaří udržet pod premiérem slibovanými třemi procenty. Máme ale předvolební rok a je například složité předpovídat dynamiku vládní koalice, která může mít na řadu věcí velký vliv," dodal bývalý šéf centrální banky.

Štěpán Křeček, jenž patří k Fialovým ekonomickým poradcům, připomíná, že premiér ve svém projevu nevěštil z křišťálové koule. "Inflace příští rok výrazně klesne podle všech renomovaných institucí. A jelikož bude dál pokračovat pnutí na trhu práce, tak budou růst mzdy. A tento růst už tentokrát nebude odmazán vysokou inflací. Proto porostou i reálné mzdy," uvedl Křeček.

Vánoční projev premiéra ČR Petra Fialy (26/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.