Ekonomové rozcupovali Fialovy sliby. Ceny silové elektřiny mají naopak růst

Pro letošní rok platilo, že ceny elektrické energie byly zastropovány na hranici 5 000 Kč bez DPH za megawatthodinu (MWh) silové elektřiny. Od příštího roku už to tak nebude.

"Zvýšení regulovaných cen, které v základním tarifu vyjde zhruba na 1 400 korun za megawatthodinu s DPH, umaže pokles cen silové ceny elektřiny," uvedl v úterý premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:527799]

​A tvrdil, že ceny energií nebudou růst o desítky procent. "Protože cena silové elektřiny klesá, lidé budou platit převážně stejně jako letos nebo maximálně o jednotky procent více," dodal Fiala.

Analytici mu dávají částečně zapravdu. "Ceny elektřiny i plynu na mezinárodních velkoobchodních trzích nyní klesají. A to i na německé burze v Lipsku, která je pro nás důležitá," vysvětluje analytik Lukáš Řezníček z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

[chooze:article;value:527756]

​Rostoucí poplatky nejen na obnovitelné zdroje

Také výrobci podle něj dnes elektřinu vyrábějí levněji, má to však jeden zádrhel. "Češi platí poplatky, které žádní jiní občané na fakturách za energie nevidí. Od příštího roku se vrací poplatky za obnovitelné zdroje na úrovni do deseti procent z účtů placených domácnostmi. Zároveň se zvyšuje regulační část, za kterou je zodpovědný provozovatel přenosové soustavy ČEPS," upozorňuje analytik z CETA.

A připomíná, že na regulaci cen elektrické energie stát v roce 2022 vynaložil asi 40 miliard korun. Za letošní rok ale bude pravděpodobně tato částka nižší, možná dokonce poloviční. "Elektřina se totiž už převážně prodává za tržní cenu, která klesla pod vládou stanovený strop," připomíná Řezníček.  

Silová elektřina je elektrická energie vyrobená v elektrárně a distribuovaná konečným uživatelům do odběrných míst, tedy to, o co při odběru elektřiny jde. Silová elektřina je produkt, proto se s ní obchoduje na trhu s elektřinou. Může se s ní obchodovat na energetických burzách, část distributorů ji má zajištěnou na základě dlouhodobých kontraktů.

[chooze:article;value:526598]

​Slibuje něco, co není v jeho moci

Odborníci by ale za některá tvrzení premiéra ruku do ohně nedali. Současná a zmiňovaná příznivá situace totiž nemusí trvat věcně. Na to, že se budou ceny silové elektřiny i nadále snižovat a kompenzovat tím rostoucí poplatky či rušení cenových stropů, se v budoucnu stoprocentně spoléhat nedá.

"Předseda vlády sliboval věc, na kterou nemá žádný vliv. Dokonce se dá říci, že to pravděpodobně tak, jak tvrdí, ani nebude. Ceny budou spíš stejné nebo vyšší. Každý, kdo se v ekonomice vyzná, ví, že se vždy spíše spekuluje na růst než na pokles," upozorňuje odborník z CETA.

Také podle dalšího odborníka Jiřího Cihláře ze společnosti Next Finance se vývoj cen silové elektřiny dá jen složitě předvídat. "Trh je pořád ve velkém napětí. Na jakýkoliv problém ceny reagují, včetně těch na burze, mnohem výrazněji, než jak jsme byli zvyklí před rokem 2020," upozorňuje Cihlář.

[chooze:article;value:522334]

​A připomíná, že s elektrickou energií se neobchoduje jen na burze. "Každý distributor, jako je třeba ČEZ, nakupuje energii jiným způsobem. Někdo má dlouhodobé kontrakty a ty nereagují na aktuální vývoj včetně možného zlevnění. Jiné společnosti zase více sázejí na krátkodobé kontrakty," připomíná odborník z Next Finance. Podle něj je také nutné koncové ceny spotřebitelů od těch burzovních odlišovat.

"U části energetických společností ještě dobíhají starší kontrakty, kvůli kterým doposud nakupují elektřinu za vyšší ceny, než jak se nyní pohybují na burze," dodává Cihlář.

Fiala slibuje, že elektřina zdraží jen málo. Za všechno prý může Babiš (31/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.