El Niño dramaticky ovlivní zimu. Modely ukazují, jak to bude se sněhem až do jara

Sníh k zimě patří, a tak asi většinu z nás zajímá, na jakou nadílku se můžeme v nadcházejících měsících těšit. Meteorologové nemohou přinést přesnou předpověď, jejich modely ale už nyní naznačují, jak sněhové srážky v této sezóně budou vypadat.

Tematický web Severe Weather Europe tyto modely rozebral a v rozsáhlém článku se zaměřil na sněhovou předpověď v každém měsíci. "Tímto způsobem můžeme ukázat, jak rozdílné budou jednotlivé zimní měsíce, pokud jde o sníh," uvádí web. 

Počátek zimy by ve velké části Evropy mělo provázet intenzivní sněžení. Výjimkou jsou některé oblasti na jihu a západě kontinentu, které jsou na to příliš teplé. Co se týče zbytku prosince, vyhlídky nejsou příliš příznivé. Na většině kontinentu, kromě nejsevernějších částí, modely ukazují hodnotu hluboko pod průměrem. 

[chooze:article;value:530792]

​Z jihu by totiž měl nad kontinentem proudit teplý vzduch, který může být bohatý na srážky, nikoliv ale sněhové. Dlouhodobá předpověď tak naznačuje, že i letos nás zřejmě čekají Vánoce na blátě. Co se týče (relativně) teplého prosince, shodují se na tom podle Severe Weather Europe oba využité systémy dlouhodobé předpovědi počasí. 

Naopak leden by měl být na sníh podstatně bohatší, zejména ve střední Evropě. Nadprůměrné množství sněhu modely ukazují i v únoru a naznačují dokonce chladný začátek jara. Sněhové srážky se tak Evropě nevyhnou zřejmě ani v březnu, ačkoliv budou především ve vyšších polohách. 

Vliv El Niño na sněhovou nadílku

Sněhovou sezónu obecně na severní polokouli podle odborníků letos výrazně ovlivní jev El Niño, který bude trvat po celou zimu a začátek jara, kdy zeslábne. Pokud bude dostatečně chladno, pro střední a východní Spojené státy vliv El Niña znamená potenciál pro silné sněžení. 

Vliv na Evropu ale není tak jednoznačný, protože zdejší počasí podléhá mnoha dalším faktorům. "Neexistuje tak dostatek spolehlivých údajů, abychom mohli spojit sněžení v Evropě s jevem El Niño," upozorňuje Severe Weather Europe. 

[chooze:article;value:529701]

​V souvislosti s El Niño se ale také očekává teplá zima, protože se v jeho důsledku ohřívají povrchové vody Tichého oceánu. Už teď je podle odborníků takřka jisté, že letošní rok bude nejteplejším v dohledné historii, uvedla agentura Reuters s odkazem na program EU pro klimatické změny Copernicus. S hodnotami výrazně zamával rekordně teplý říjen. 

"Rekord byl překonaný o 0,4 stupně Celsia, což je obrovská hodnota. Když spojíme naše data s IPCC, pak můžeme říci, že toto je nejteplejší rok za posledních 125 tisíc let," upozorňuje zástupkyně ředitele programu Copernicus Samantha Burgessová. 

To, že letos bude zima mírná, si myslí i meteorolog Petr Dvořák. Jedním z faktorů, který k tomu přispěje, bude právě i El Niño (11/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.