El Niño má být silnější, než se čekalo. Hrozí nejextrémnější teploty v historii

Rtutě teploměrů tak vysoko, jak lidstvo nepamatuje. Klimatologové bijí na poplach před atmosférickým jevem El Niño, který se v posledních týdnech formuje nad Tichým oceánem. Pravděpodobně prožijeme nejextrémnější léto v historii sledování počasí, píše agentura Reuters

"El Niño se vždy pojilo s celosvětovými teplotními rekordy. Zda se tak stane i v roce 2023 nebo 2024, zatím není stoprocentní, ale myslím si, že pravděpodobněji ano než ne," řekl Carlo Buontempo, ředitel Služby pro změny klimatu Programu Copernicus Evropské unie.

Vůbec nejteplejším byl zatím rok 2016, ve kterém byla jižní oscilace rovněž v teplé fázi. Nárůst teplot by ale kvůli klimatické změně pravděpodobně proběhl i bez El Niña, domnívá se Buontempo. 

[chooze:article;value:500032]

Připravit se máme na několik vln veder, úmorná sucha a rozsáhlé lesní požáry. "Pokud se El Niño skutečně rozvine, je tady velká šance, že rok 2023 bude ještě teplejší než rok 2016. Vezmeme-li v úvahu, že se svět nadále otepluje i proto, že lide pokračují ve spalování fosilních paliv," upozornil klimatolog Friederike Otto z Imperial College London.

Podle meteorologů z odborného portálu Severe Weather už je jisté, že El Niño nastoupí. Průměrná teplota podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) vzroste o dva stupně Celsia.

Počasí jako na houpačce. Vrátí se sníh, o víkendu dvacítky (19. 4. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.