El Niño posílí i nebezpečná onemocnění. Epidemiologové už jsou v pohotovosti

Planeta má před sebou kvůli El Niñu pravděpodobně nejteplejší roky v historii. Nesnesitelnými vedry to ale nekončí. Epidemiologové mají obavy i z rychlejšího šíření virových onemocnění, upozornila agentura Reuters.

"WHO se připravuje na velkou pravděpodobnost toho, že roky 2023 a 2024 poznamená jev El Niño, což může zvýšit přenos horečky dengue a dalších takzvaných arbovirů, jako jsou zika a chikungunya," oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

[chooze:article;value:508587]

Výskyt dengue se v posledních letech prudce zvýšil v Severní i Jižní Americe. Třeba v Peru kvůli tomu od začátku roku platí mimořádný stav, nemoc se přesto nedaří zkrotit. Tamější ministryně zdravotnictví Rosa Gutiérrezová kvůli tomu minulý týden rezignovala, připomíná CNN.

Dopady známého jevu, který se v pravidelných intervalech formuje nad Tichým oceánem, se nevyhnou ani Česku. "Podle klimatologických modelů očekáváme letošní léto ve střední Evropě nadprůměrně teplé, kdy průměrná teplota může být až o dva stupně vyšší než dlouhodobý normál," řekl meteorolog Martin Štros.

Povinná izolace pro člověka pozitivního na covid skončila (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.