El Niño slábne, blíží se úder La Niñy. S počasím zamává extrémním způsobem

Přechod z El Niña na La Niñu se blíží. Klimatický jev El Niño totiž pomalu slábne, a jak připomínají meteorologové, které citoval deník Global News, v takové fázi obvykle přichází na scénu jeho protipól La Niña.

Zatímco pro El Niño jsou typické nadprůměrné teploty mořské hladiny, La Niña je jeho chladnější verzí. Tento klimatický jev má tendenci nastat brzy po El Niñu a mívá opačný, teplotně podprůměrný efekt.

[chooze:article;value:540526]

Podle webu Fox Weather jsou pro La Niñu typická sucha na jihu USA a chladnější a vlhčí počasí na severozápadě Pacifiku. Tento jev obvykle způsobuje podprůměrné teploty povrchové mořské vody, které doprovází vysoký tlak vzduchu. Má také výrazný vliv na hurikánovou sezónu. 

"Konec El Niña ale neznamená, že se počasí změní hned," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová. Podle odborníků jsou teploty moře stále teplejší než obvykle a zůstat by to tak mělo i během jara.

Tichý oceán, kde se tyto klimatické jevy formují, je navíc od Česka daleko. Podle meteorologa Petra Dvořáka proto jeho dopady v Česku pociťujeme jen sporadicky. "Je to úkaz, který se odehrává na opačné straně zeměkoule. Pokud se nějak projevuje, což částečně ano, tak zhruba z pěti procent," vysvětlil.

[chooze:article;value:540084]

​Vliv El Niña a La Niñy na počasí je ale v některých částech světa velmi výrazný. "Během rekordního El Niña v letech 1997/98, 2006/07 a 2015/16 měly velké části Evropy velmi mírnou zimu. Naopak na sníh byly u nás bohaté zimy naposledy v letech 2010 a 2020," připomněla Honsová.

Tyto události, které způsobují změny teplot mořské hladiny, mohou mít rozsáhlé dopady, a proto je meteorologové pečlivě sledují. Předpokládají, že by se La Niña mohla projevit ve druhé polovině léta až na začátku podzimu.

Vysílání TV Nova se vrátilo v čase. Relace o počasí vypadala stejně jako před 30 lety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.