El Niño udeřilo. Bude to horší a delší, než jsme čekali, přiznali meteorologové

Až o dva stupně Celsia má letos v létě vzrůst průměrná teplota na starém kontinentu. Zapříčiní to El Niño, teplá fáze jižní oscilace nad Tichým oceánem. Meteorologové před ním varují od začátku roku, teď se definitivně potvrdilo, že udeřilo.

Americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) začátek působení jevu ohlásil ve čtvrtek 8. června. A jak píše odborný portál Severe Weather, letní vedra budou teprve začátek.

"Očekává se, že El Niño získá na větší síle než kdy dřív. S globálními dopady na počasí musíme počítat i na podzim a v zimě. Na základě nejnovějších údajů může být tato teplá fáze jižní oscilace něčím, co jsme ještě nikdy neviděli," uvedli meteorologové.

[chooze:article;value:508012]

​Extrémní horko odborníci předpovídají i v Česku. "Podle klimatologických modelů očekáváme letošní léto ve střední Evropě nadprůměrně teplé, kdy průměrná teplota může být až o dva stupně vyšší než dlouhodobý normál," řekl meteorolog Martin Štros.

Na rozdíl od jižní a západní Evropy by se ale tuzemsku měla vyhnout sucha. "Pokud jde o srážky, podle nejnovějších předpokladů můžeme očekávat celkem průměrné léto, které se pravděpodobně nebude výrazně lišit od normálu," doplnil Štros. 

Dopadů El Niña se obávají i ekonomové, připomíná list Washington Post. V nejbližších letech by kvůli oteplení mohlo světové hospodářství přijít o čtyři biliony dolarů, tedy téměř 88 bilionů korun.

El Niño nemine ani Česko. Teploty budou nadprůměrné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.