Elektřina a plyn zlevňují, lidé ušetří tisíce. ČEZ následují i další společnosti

Po zlevnění fixovaných smluv na energie přichází společnost ČEZ se zlevňováním tarifů pro zákazníky, kteří mají smlouvy bez závazků.

"U plynu jdeme dolů o 17 procent a u elektřiny, u té nejběžnější sazby, jdeme o 9 procent dolů. A tohle velké zlevnění se týká vlastně 1,7 milionu zákazníků," říká mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

[chooze:article;value:553277]

​Jde o důsledek postupného poklesu cen na energetickém trhu, kdy elektřina meziročně klesla o 40 a plyn o 50 procent.

Rodina pana Záruby z Liberce se právě stěhuje do nového bytu a ušetřené peníze za energie se jim budou náramně hodit třeba na vybavení bytu.

"Tak to je určitě skvělá zpráva. Ale teď jste mi vložili brouka do hlavy, jestli si mám dát fixaci, nebo ne. Budu přemýšlet,“ říká Václav Záruba.

Samostatné bydlení si s partnerkou zkoušejí poprvé. Plyn budou používat na topení a ohřev vody, na zbytek pak elektřinu. "Když půjde plyn o 17 procent dolů, tak naše peněženka si myslím bude docela ráda," dodává Záruba.

[chooze:article;value:538070]

​Pan Hliněný taktéž z Liberce vlastní tepelné čerpadlo. Dosud platil 5 korun 60 haléřů za jednu kilowatthodinu a patří mezi ty, kteří nemají zafixovanou smlouvu.

"Kilowatt zlevní asi o korunu, což je dobrá zpráva pro nás všechny, kteří elektřinu potřebujeme 24 hodin denně. Roční úspora zhruba bude 10 až 12 000 tisíc korun, což je zajímavé," uvádí pan Hliněný.

A ČEZ budou následovat i ostatní společnosti. E.ON a PRE už letos zlevňovaly třikrát, Pražská plynárenská čtyřikrát. Ceny meziročně snížily až o 44 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.