Elektřina bude dražší i kvůli Green Dealu, tvrdí analytici

Podle vrcholných evropských představitelů je Zelená dohoda pro Evropu, takzvaný Green Deal, nevyhnutelnou změnou, jak udělat z Evropy v roce 2050 první klimaticky neutrální kontinent, a zároveň i příležitostí pro evropskou ekonomiku. "Green Deal vyvstal z potřeby chránit lidi i planetu. Je ale zároveň postavený tak, aby položil základy pro budoucí prosperitu," řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

Právě evropskému plánu se ale v Česku často přičítá mimo jiné zdražování energií. "Je to jeden z důležitých faktorů, který ovlivňuje cenu, ale pak je tam i mnoho dalších, typu geopolitická situace a další zdroje, ze kterých Evropa může čerpat ty energie," míní energetický analytik Jan Béreš. Další to však nevidí tak dramaticky. "Je to jenom nálepka, je to jakýsi návod nebo jízdní řád, jak by se měla společnost dekarbonizovat," řekl ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno. 

[chooze:article;value:527913]

​K růstu cen energií v EU přispělo podle odborníků také omezení dodávek plynu z Ruska kvůli válce na Ukrajině. Se zdražováním se v posledních letech potýká celá EU. Ne všechny členské státy ale postihuje stejně. "Španělsko, Portugalsko mají svoje dlouhodobé kontrakty i se severní Afrikou," vysvětluje Béreš. 

Francie má výhodné postavení díky velkému množství jaderných elektráren. Česko naopak stále závisí na energii z uhlí, a klíčové tedy pro něj bude to, jak rychle se přeorientuje na jiné zdroje. Čerpání energie z uhlí totiž může komplikovat růst cen takzvaných emisních povolenek, tedy pokut za využívání nečistých zdrojů energie.

"U nás uhlí vyrábí téměř 50 procent energie, a pokud bychom o tento zdroj přišli, budeme muset nakupovat ze zahraničí," řekl Béreš. Pro přechod na zelené energie nemá Česko navíc podle odborníků zatím vytvořenou potřebnou distribuční síť. Právě její výstavba bude klíčová pro to, aby zůstalo Česko na trhu energie konkurenceschopné. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.