Elektřina by mohla zlevnit o 29 procent. Česko to ale ignoruje, nechápou experti

Cesta k levnějším energiím vede přes takzvané interkonektory. Česko by díky nim a pomocí snadnějšího obchodování s elektřinou mohlo začít využívat obrovský potenciál větrné energie v Baltském a Černém moři. Tamní větrné farmy by mohly nabídnout až stonásobek výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Obdobně velký potenciál má střední Evropa v oblasti solární energie. To by mělo umožnit snížení cen silové elektřiny o 29 % v celém středoevropském regionu. Tématem se zabývají studie Institutu Puls

[chooze:article;value:524264]

​V pondělí názory na energetickou politiku prezentoval Pawel Czyczak, zástupce prestižního mezinárodního think tanku EMBER. Účastnil se zasedání vládního Výboru pro udržitelnou energetiku a dopravu. Jeho úkolem je mimo jiné přispívat tak k informovanému rozhodování vlády. Na výboru se také představil nový návrh českého Národního energetického a klimatického plánu (NECP), který je základem pro plánování energetiky na následující desetiletí.

Plán NECP bude brzy schvalovat vláda a následně jej zašle k připomínkám Evropské komisi. V první řadě se počítá s využíváním uhelných elektráren do roku 2033, přitom majitelé dolů v Česku jasně avizovali, že první z nich začnou zavírat už v roce 2024.

[chooze:article;value:523760]

Otázka finální ceny pro spotřebitele není v návrhu vůbec brána v potaz. Na to upozornil i člen Výboru pro udržitelnou energetiku a dopravu, bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla.

"Scénáře Národního energetického a klimatického plánu založené na soběstačnosti jsou nerealistické a musíme počítat s dovozem energie ze zahraničí. Nutné je také přidat model, který nespoléhá na výstavbu nových jaderných bloků. Možná už nebude čas je ani postavit," uvedl mimo jiné Špidla.

V Česku kromě voleb proběhla referenda. Lidé nechtějí větrné elektrárny (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.