Elektřinu budou lidé moci spotřebovávat jinde, než ji vyrobí. A také sdílet

Principem komunitní energetiky je sdílení vlastní elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE). Nově vzniklý institut zavádí praxi, kdy výrobce (vlastník fotovoltaiky) může elektřinu nejen spotřebovat na jiném místě, než je umístěna, klasicky střecha rodinného domu, ale i ji sdílet až s deseti dalšími lidmi, domácnostmi, institucemi apod. Půjde tak o sdílení elektřiny v širší rodině, u firmy s více provozy, nebo mezi několika úřady v obci.

"Komunitní energetika přinese výraznou změnu celého systému české energetiky a povede ke snížení výdajů za energie a posílení energetické nezávislosti," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

[chooze:article;value:495429]

​Elektřinu z obnovitelných zdrojů bude možné sdílet také prostřednictvím energetického společenství. Do skupin sdílení se v první fázi bude moci zapojit až 1 000 členů, kteří si budou elektřinu posílat v rámci rozlohy až tří obcí nebo v oblasti Prahy. Tato územní omezení jsou nutná pro udržení stability distribuční soustavy, dostupnosti dat a zachování funkčnosti celé systému.

"Myšlenku komunitní energetiky podporujeme. Za její hlavní přínosy považujeme snížení nákladů na energie a prevenci energetické chudoby," uvádí marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Pro vznik energetického společenství bude třeba založit právnickou osobu, družstvo nebo spolek a poté se zaregistrovat u Energetického regulačního úřadu. Důležitou podmínkou pro rozvoj komunitní energetiky je co nejrychlejší plošná instalace "chytrých" elektroměrů a vytvoření Elektroenergetického datového centra (EDC), aby bylo možné na celostátní úrovni zpracovávat údaje o výrobě a spotřebě elektřiny v odběrných a výrobních místech zapojených do sdílení.

V Bruselu se sešli ministři energetiky EU. Jednali o nové podobě trhu s elektřinou (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.