Elektronické přihlášky na školy: Ministr objasnil, jak systém bude fungovat

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) uspořádalo tiskovou konferenci, na níž se jeho zástupci v čele s ministrem Mikulášem Bekem (STAN) rozhodli objasnit průběh blížících se přijímaček na střední školy.

"Důležité je, že přihlášky bude možné podávat elektronickým systémem nazvaným DiPSy, a to až do tří oborů, u dvou přihlášek s talentovou zkouškou pak až do pěti oborů. Jednotlivé školy budou mít určenou prioritu, která umožní rozřazení uchazečů bez toho, aniž by bylo nutné podávat nějaké zápisové lístky a čekat na rozhodnutí ostatních," tvrdí Bek.

Žáci tak budou automaticky přijati na školu s nejvyšší prioritou, na niž přijímačky splní. Mají možnost se tohoto místa vzdát, potom ale zamíří do druhého kola přijímacího řízení. "Doporučujeme, aby si žáci zvolili jeden z oborů i s maturitní zkouškou, aby měli možnost konat jednotnou přijímací zkoušku, protože ta je také podmínkou vstupu do druhého kola přijímacího řízení pro maturitní obory a v druhém kole už neprobíhá," dodal pak vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže Jan Mareš.

[chooze:article;value:539377]

Systém podle Beka funguje na dobrých základech, kterými jsou například identita občana a bankovní identita. "Věřím tomu, že rodiče a jejich děti budou těmto osvědčeným systémům důvěřovat. Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme, že ale elektronické přihlášky nemusí vyhovovat všem, zachovali jsme možnost podat ty přihlášky i postaru, papírově," dodal ministr.

Podávat je bude možné od 1. do 20. února. "Nerozhoduje čas a datum podání přihlášky. Datum neovlivňuje šanci na přijetí," zdůraznil ministr dále. Doporučil ale, aby lidé nepodávali přihlášku ani v první a ani v poslední možné minutě, a nepřetěžovali tak systém. Návod, jak postupovat, najdou děti i rodiče na webu www.prihlaskynastredni.cz.

Ministerstvo považuje digitalizaci pouze za první krok. Například samotná jednotná zkouška letos proběhne v zásadě stejným způsobem jako v loňském roce. Školní část přijímaček ale nově může proběhnout už před částí společnou. Po ukončení řízení chce ministerstvo jeho průběh důkladně vyhodnotit a dále ho zlepšovat.

[chooze:article;value:539476]

Zveřejnění výsledků prvního kola přijímaček pak proběhne ve školách i v informačním systému 15. května. Druhé kolo, určené pro ty, kteří buď v prvním kole neuspěli, nebo se místa na škole z nějakého důvodu dobrovolně vzdali, školy vyhodnotí 21. června. Jednotná zkouška se už v rámci něj nekoná a školy případně vychází z výsledků žáků v prvním kole. Další kola jsou pak na jednotlivých školách.

MŠMT údajně řeší také problémy, které se loni vyskytly v souvislosti s kapacitami na středních školách. "Nemáme detailní informace o přesných číslech v rámci jednotlivých typů vzdělávání, " přiznal Mareš s tím, že údaje k nim stále přichází. "Na školách jsme ale vytvořili skoro 17 tisíc míst, do kterých budu moci žáci nastoupit," dodal. Toto číslo však zahrnuje nejen první ročníky, ale i ty následující.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.