Elitní policista skončil, za čtyři dny byl mrtvý. Tlačili na něj, píše exprezident

Plukovník Jiří Karásek byl náměstkem Služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) v Královéhradeckém kraji od roku 2012. U policie sloužil skoro 34 let. Ve věku 54 let náhle zemřel ve čtvrtek 4. ledna. Ve sboru skončil k 31. prosinci 2023.

Podle bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara čelil Karásek nátlaku. "Jirka byl můj velký kamarád, zažili jsme spolu spoustu hezkých, ale i krutých chvil. Proto jsme k sobě měli hodně blízko. A proto od něho vím, jakému nátlaku byl v práci vystaven. Vím od něj každé slovo, které mu bylo po příchodu nového ředitele řečeno s cílem se ho zbavit. Jirka neodešel dobrovolně, byl donucen," napsal Švejdar na síti X.

[chooze:article;value:451770]

Hlavním důvodem nátlaku bylo podle Švejdara to, že byl Karásek jeho přítelem. Zmínil také křivdy z minulosti. "Jirka svou práci miloval tak, že bez ní nemohl žít. Doslova. Jeho statné tělo to nedalo, zemřel tři dny po propuštění. Nikdy na něj nezapomenu, stejně tak na okolnosti jeho odchodu. Odpočívej v pokoji Jirko, nenechám to být," dodal Švejdar.

Zde najdete kompletní reakci Jana Švejdara na Karáskovo úmrtí:

https://twitter.com/jan_svejdar/status/1743983095362023862

Podle vyjádření policie ze 3. ledna skončil Karásek na vlastní žádost. "Služba kriminální policie a vyšetřování dosahovala pod vedením plk. Mgr. Jiřího Karáska, MBA, dlouhodobě dobrých výsledků. Kriminalisté si v kraji poradili s mnoha náročnými případy. Děkuji plukovníku Karáskovi za práci, kterou pro Policii ČR odvedl a do další životní etapy mu přeji mnoho štěstí a úspěchů,“ uvedl ředitel policie v Královéhradeckém kraji Petr Sehnoutka.

Nese to emoce, píše krajský ředitel

Sehnoutka v pondělí vydal na stránkách policie komentář ke Švejdarovým slovům: "Ani mne neminulo prohlášení, které v souvislosti s nedávným úmrtím Jiřího Karáska zveřejnil na sociálních sítích Jan Švejdar. Rozumím tomu, že bolestná ztráta dlouholetého blízkého kamaráda, kolegy a všeobecně respektovaného a oblíbeného profesionála, s sebou nese řadu emocí. Právě z úcty ke člověku, který opustil nás všechny, nebudu na slova Jana Švejdara v tuto chvíli nijak reagovat a minimálně do doby pohřbu nebudu ani mediální výroky, týkající se mé osoby v souvislosti s touto velice nešťastnou událostí, jakkoliv komentovat."

[chooze:article;value:536118]

"Krátce po tom, co nás Jiří Karásek opustil, jsem jeho rodině nabídnul pomoc a následně jí i kondoloval. Těžko hledám v těchto velmi smutných situacích slova, která by vyjádřila pocity spojené s odchodem člověka jeho formátu. Jsem však přesvědčen, že nyní je na místě především respektovat pietu a zejména přání rodiny tak, aby se mohlo uskutečnit důstojné poslední rozloučení s člověkem, který si právě takové uctění památky bezesporu zaslouží," doplnil Sehnoutka.

Redakce TN.cz požádala policii i ministerstvo vnitra o reakci na Švejdarova slova. "Pan policejní prezident pochopitelně zaznamenal vyjádření Jana Švejdara. V reakci na tato slova mohu sdělit, že pan policejní prezident nechá informace obsažené v prohlášení prověřit Úřadem vnitřní kontroly Policejního prezídia ČR," reagoval za policejní prezidium mluvčí Josef Bocán.

"Dlouhodobě zastávám postoj, že do personálních rozhodnutí v Policii ČR nemá ministr vnitra přímo žádným způsobem zasahovat, pokud vše dobře funguje. A já to důsledně dodržuji. Policejní prezident mě informuje o jmenování nebo odvolání krajských ředitelů – do jeho rozhodnutí ale aktivně nevstupuji. O nižších úrovních řízení nemám přímé informace a považuji to v běžných situacích za správné," odpověděl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Švejdar skončil po nástupu nové vlády

Jan Švejdar skončil na pozici policejního prezidenta po třech letech v březnu 2022. Žádost o ukončení pracovního poměru odeslal na začátku ledna 2022, krátce po nástupu nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS), ministrem vnitra se stal Vít Rakušan.

"Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné," okomentoval tehdy svůj odchod. Švejdara nahradil ve funkci policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Podívejte se na reportáž TV Nova o novém policejním prezidentovi Martinu Vondráškovi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.