Moderní bydlení

Emisní norma Euro 7 je nepřijatelná, tvrdí ministr. O práci by mohly přijít tisíce lidí

Výroba řady osobních aut se zastaví. Vozy, kterým se před tímto osudem povede uchránit, budou asi o 150 tisíc korun dražší. Tisíce Čechů přijdou o práci. Takový je podle odborníků i české vlády scénář v případě, že začne platit takzvaná norma Euro 7 ve znění, v jakém ji začíná projednávat Evropský parlament. Ministr dopravy proto teď vyráží přesvědčovat Evropskou komisi, že to s ekologickými požadavky na auta přestřelila.

"Například vyžadují, že spalovací motor musí mít za všech okolností určené parametry emisí. Znamenalo by to, že bychom chtěli po automobilech, aby například v okamžiku, kdy je vytáhnete z garáže, měly stejné emise, jako když nastartujete auto za studena. To odporuje fyzikálním zákonům," myslí si Kupka.

[chooze:article;value:483862]

Konkrétně toto nařízení chce ministr dopravy z normy úplně vyškrtnout. U dalších chce, aby se odsunula jejich platnost. Komise totiž plánuje jejich zavedení už v roce 2025.

"Jsou tam naprosto nové předpisy. Například na měření emise z brzd. A tam vlastně vůbec nevíme, jak se to bude měřit. Na takové věci je potřeba několik let," sdělil člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

Ministr Kupka proto chce, aby výrobci automobilů měli na splnění podmínek, které v normě zůstanou, čtyři roky od jejího plného schválení. Za to, že se mu kompromisy podaří vyjednat, prý ručí svojí hlavou. "V okamžiku, kdy by se to nepodařilo, by nepochybně byla ve hře i moje rezignace," nechal se slyšet šéf resortu dopravy.

Padající hlavy by v takovém případě chtěla vidět i část opozice, i když ne ty českých ministrů. "Já si, bohužel, myslím, že panu ministru Kupkovi se to nepodaří vyjednat. Myslím, že by spíš měla rezignovat Evropská unie," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:483108]

"Pokud to takhle dopadne, tak je to neskutečné selhání ministra dopravy,“ je přesvědčený poslanec Karel Havlíček (ANO). "Budeme si muset hledat spojence. Jeden stát nic nezmůže," míní europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Minimálně jednoho Kupka už má. Proti normě se staví například i německý ministr dopravy.

Fungování automobilek na trhu

Chystanou emisní normu Euro 7 ostře kritizují i automobilky. Její zavedení by zásadně zkomplikovalo jejich fungování na trhu a musely by zrušit výrobu některých oblíbených modelů aut. Vozy, které by se vyráběly dál, by ale zdražily o desítky tisíc korun.

"Z trhu by s největší pravděpodobností úplně zmizely některé modely. To znamená především ty menší a levnější," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Problematický je navíc podle automobilek také brzký termín.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.