Emisní povolenky ovlivňují cenu elektřiny. Vydává se jich čím dál méně

Emisní povolenky jsou hlavním nástrojem Evropského systému pro obchodování s emisemi (EU ETS), jehož cílem je snížit emise skleníkových plynů v ovzduší prostřednictvím jejich zpoplatnění. Zjednodušeně lze říct, že jsou formou "pokuty" za znečišťování životního prostředí.

Celý systém vydávání a prodeje emisních povolenek byl spuštěn Evropskou unií v roce 2005 a stal se prvním mechanismem pro finanční zatížení produkce skleníkových plynů. Kromě zemí EU zahrnuje také Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Jak fungují emisní povolenky

Evropská unie vydává každý rok určité množství emisních povolenek. Aby mohly elektrárny a průmyslové závody, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny (oxid uhličitý CO2 a oxid dusný N2O) fungovat, musí si tyto povolenky nakoupit. Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2, případně ekvivalentního množství N2O nebo jiných škodlivin.

Zásadní pro ochranu životního prostředí ale je, že EU každý rok vydává pouze určité množství těchto povolenek a jejich počet se v průběhu let rovnoměrně snižuje.

​Cena emisní povolenky

Emisní povolenky se zpravidla nakupují v aukci a následně se s nimi obchoduje na burze. Vzhledem k tomu, že jejich počet na trhu postupně klesá, cena roste. Zatímco v roce 2020 se za jednu povolenku, která představuje tunu CO2, platilo 20 euro, v letošním roce se částka vyšplhala i nad hodnotu 85 euro a 13. září to bylo bezmála 81 euro.

[chooze:article;value:508105]

​Přestože emisní povolenky slouží firmám, mají dopad i na rozpočty domácností. Cena emisní povolenky je totiž jedním z hlavních faktorů ovlivňujících, kolik zaplatíme za silovou elektřinu.

"Pro výrobu elektřiny z fosilních zdrojů elektrárny potřebují emisní povolenky. Jedna povolenka se nyní obchoduje za necelých 81 euro, což při kurzu 24,50 Kč za euro představuje v jedné megawatthodině přibližně 1 950 korun. K tomu je nutné přičíst výrobní náklady na provoz elektráren, na údržbu, nákup uhlí nebo zemního plynu v případě paroplynových elektráren, platy zaměstnanců a podobně," vysvětluje Jiří Matoušek, marketingový ředitel a člen představenstva společnosti Centropol.

Kam jdou peníze z emisních povolenek

Za uplynulých pět let výnosy státu z aukcí emisních povolenek překročily 80 miliard korun a předpokládá se, že do roku 2030 dosáhnou až 400 miliard. Jen kolem 8 miliard ročně přitom směřovalo na projekty spojené s dekarbonizací a ostatní finance končily ve státním rozpočtu a využívaly se pro nejrůznější účely.

Ministerstvo životního prostřední proto v souladu s požadavky Evropské unie připravilo novelu zákona o emisním obchodování s cílem zásadní proměny tuzemské energetiky. Výnosy z prodeje povolenek by po přijetí novely měly sloužit výhradně na opatření spojená s omezováním využití uhlí a s ochranou klimatu.

Města plánují společný nákup elektřiny a plynu na roky dopředu. Chtějí energie levněji (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.