Moderní bydlení

Energetické nápoje mají na tělo velký dopad. Lékař popsal vedlejší účinky

Vypití energetického nápoje může být jakousi poslední záchranou při velké únavě, podle doktora Stuarta Farrimonda je to ale zároveň hřebíček do rakve. Tělo sice nabudí, z dlouhodobého hlediska mu ale nepřináší prakticky nic dobrého.

"Energetické nápoje jsou špatný způsob, jakým získávat kofein," citoval lékaře web Daily Mail. "Mají vysoký obsah cukru, některé až děsivě. Přidané doplňky, jako je taurin, jsou hokus-pokus a ve skutečnosti nedělají nic jiného, než že činí nápoj prodejnější," zhodnotil.

"Všechny šumivé nápoje jsou kyselé, protože jsou sycené oxidem uhličitým, a výrobci nápojů obvykle přidávají kyselinu navíc, aby jim dodali šmrnc," doplnil. "V kombinaci s cukrem jsou ideální pro erodování zubní skloviny a způsobují tak celoživotní problémy se zuby," upozornil na vedlejší účinky.

[chooze:article;value:571879]

​Po vypití se navíc s tělem děje hned několik věcí. Jak ukázal portál Medical News Today, během prvních deseti minut se kofein začne vstřebávat do krevního oběhu, tělo reaguje zvýšením srdeční frekvence a krevního tlaku. Do 45 minut pak hladiny kofeinu vrcholí, přináší pocit bdělosti a zlepšují koncentraci.

Během 30 až 50 minut od vypití tělo plně absorbuje kofein, a to včetně cukru z nápoje. "Játra rozkládají kofein a samotný kofein zvyšuje hladinu cukru v krvi," dodal doktor Farrimond. Do hodiny pak nastává jakýsi "cukrový krach", kdy hladina cukru v krvi klesá a ubývá také kofeinu. Se stejnou rychlostí, s jakou energie nastoupila, teď zase opadá.

[chooze:article;value:568990]

​Zhruba pět hodin po vypití začíná tělo konečně snižovat množství kofeinu v krvi. V případě dětí a dospívajících je ale takový čas až výrazně delší. I u dospělých kofein mizí až po 12 hodinách od jeho vypití. Do 24 hodin tělo vyvolá abstinenční příznaky.

Tělo pak kofein vyžaduje v následujících sedmi až dvanácti dnech. "Postupem času se stáváme vůči kofeinu tolerantními – potřebujeme ho více, abychom dosáhli stejného účinku," vysvětlil lékař.

Káva a čaj jsou tak podle něj mnohem lepší způsoby, jak si energii doplnit. "Střídmá konzumace kávy je spojena s delší životností, což téměř jistě neplatí pro energetické nápoje," dodal.

Energetické nápoje jsou u školáků velkým hitem. Vypijí jich i sedm denně (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.