Energetický cenový strop asi skončí společně s rokem 2023. Pozor, ať pak neplatíte o desetitisíce víc!

U většiny dodavatelů je předčasné ukončení smluv s fixací cen energií ze strany zákazníka spojeno s takzvanou smluvní sankcí, obvykle ve výši několika tisíc korun. Zde se však jedná o jinou situaci, můžeme hovořit spíše o určité formě přesmluvnění.  

Ceny pod úrovní zastropování pro nové zákazníky již nabízí řada velkých dodavatelů včetně ČEZ, E.ON, innogy, Centropolu, MND, PRE či PP. Někteří už připravují řešení i pro výše zmíněné stávající zákazníky s původními smlouvami na ceny zafixované i pro příští rok nad stropem. Ve hře je stále teoretická možnost, že vláda pro tuto skupinu zákazníků platnost zastropování prodlouží do doby, než jim v roce 2024 smlouvy postupně vyprší.

[chooze:article;value:517430]

​"Odběratelé s takovými smlouvami by měli vyčkat na vyjádření státu, zda cenová regulace v podobě zastropování bude v nějaké formě pokračovat. Pokud ne, tak počkat na nabídku svého dodavatele. Jestliže se nic z toho nestane do konce září, doporučujeme, aby svého dodavatele aktivně oslovili s žádostí o snížení ceny," radí Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

ČEZ těmto zákazníkům nabízí možnost přejít na smlouvu s postupně klesající cenou. Elektřinu a plyn budou mít v prvním roce fixace o zhruba 510 korun za MWh levnější, než jsou vládní limity, v následujících letech jim budou ceny dál klesat. Přesmluvnění nabízí také innogy, které svým zákazníkům slibuje možnost přejít bez sankce na novou smlouvu již od 15. září. 

Vlastní řešení připravuje i Centropol. "Pro zákazníky, kteří sjednali smlouvu o dodávce s cenami vyššími, než je stávající cenový strop, máme připravený postup, který je před vyššími cenami ochrání. Považovali bychom ale za správné uplatnit pro zákazníky na těchto smlouvách plošné řešení řízené státem, které zajistí, aby se na ceny pod cenový strop dostali všichni spotřebitelé bez ohledu na dodavatele," říká Jiří Matoušek z Centropolu.

Společnost PRE na svých webových stránkách uvádí, že stávajícím zákazníkům, kteří mají stropovou cenu v rámci smlouvy bez cenové fixace, rozesílají oznámení o snížení ceny, které proběhne 1. září. Smlouvy, které jsou zafixované nad stropem, budou řešit individuálně. 

Také MND a E.ON slibují, že se o své zákazníky, které chrání cenový strop, postarají, o konkrétních krocích budou své zákazníky v nejbližší době informovat. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.