Energie jsou drahé a lidé nechodí. Vesnickou hospodu zachraňuje obec

Vesnická hospoda v Měšíně na Jihlavsku. Na pivo tam chodí jen pár místních a čím dál méně. "Bývaly plnější hospody," zavzpomínal provozovatel František Koutník.

Denně nyní zajde na pivo maximálně deset štamgastů a to nestačí. Aby pan Koutník vůbec vyšel a lokál nemusel zavřít, musela pomoct obec. "Energie doplácí obec. Loni to činilo asi zhruba 30 tisíc, letos si myslíme, že to bude víc," poznamenala měšínská zastupitelka Jana Waignerová (nez.).

"Kdyby obec nepřispívala, tak bych prodělával," svěřil se Koutník. Kvůli zdražujícím energiím mohou letos obecní příspěvky na hospodskou elektřinu a plyn vystoupat i k deseti tisícům měsíčně. I tak bude obec s podporou pokračovat. "Pořádáme tu spoustu akci pro rodiče pro seniory," vysvětlila Waignerová. 

[chooze:article;value:491161]

"Je jich ohroženo asi 60, 70 procent," řekl o vesnických hospodách prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. "Podpora těch samotných obcí znamená maximální úlevu pro provozovatele těch hospod," dodal.

Kromě placení energií, jako to dělají v Měšíně, mohou provozovatelům obce pomoci třeba odpuštěním nájemného nebo jiných obecních poplatků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.